KPiR - jak zapisywać?

• Autor wątku Autor wątku themarios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

themarios

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Czy w kpir można stosować takie skróty jak np 50 x jakaś usługa/towar zamiast wpisywać każde osobno?

Przeczytałem. Wracając do pytania... to można czy nie?

Podstawą do zapisów w księgach mogą być również dowody księgowe zbiorcze - służące do dokonania łącznych zapisów kilku dowodów źródłowych, które muszą być wymienione w dowodzie zbiorczym.

Natomiast wpisów "50 x usługa" nie dokonuje się.

To zależy. Co do zasady zapisów w KPiR powinno się dokonywać w porządku chronologicznym. Tak więc zapisy powinny być prowadzone w porządku dziennym.
Nie oznacza to jednak, że nie można grupować pewnych zdarzeń gospodarczych występujących tego samego dna.
W przypadku sprzedaży towarów lub usług można posłużyć się tzw. zestawieniem sprzedaży i na jego podstawie do książki wpisać przychód jedną kwotą na koniec dnia.
Podobnie sprawa ma się w przypadku opłat bankowych. Nie ma konieczności wprowadzania każdej 50-groszowej opłaty za przelew w osobnej pozycji. Wystarczy na koniec miesiąca sporządzić dokument wewnętrzny na podstawie WB i wpisać jedną kwotą wartość opłat bankowych w ostatnim dniu miesiąca.

Proponuję pytać konkretnie. Ciężko jest w krótkiej wypowiedzi opowiedzieć o wszystkich zasadach. Konkretne pytania, konkratne odpowiedzi.

Tigrus dzięki. Znacznie bardziej zrozumiale to ująłeś :) Konkretnie chodzi mi sprzedaż jednej usługi jaką jest zamieszczenie ogłsozenia w moim serwisie internetowym. Każdego dnia, każdego miesiąca będzie jedna i ta sama usługa czyli jeśli dobrze zrozumiałem w tym przypadku też mogę posłuży się zestawieniem sprzedaży?

Ale należy pamiętać, że w dziennym zestawieniu sprzedaży należy wpisać osobno każdą sprzedaż, różnica będzie tylko taka, że do pkpir wpisze się kwotę zbiorczą z całego dnia.
Dochodzi więc prowadzenie dodatkowego dokumentu, a pytającemu chyba chodzi aby "oszczędzić sobie" wpisywania każdej transakcji.

Faktycznie o to chodzi. Właściwie problem tkwi w jednym. Czy w kpir muszę podawać dane klienta takie jak imię, nazwisko i adres. Jeśli nie ma obowiązku to to mnie już zadowala.

Jesli dobrze zrozumiałem to kolumny 3,4,5 nie muszę wypełniać

Powrót