Kradzież - Czy po wyroku od razu idzie się do więzienia?

• Autor wątku Autor wątku boltron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
boltron

boltron

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam!
Sytuacja wygląda następująco:
- Kradzież w sklepie kilka razy na kwotę łączną około 5000 zł (składanie zeznań po dołku), wyjaśnienia i niezgadzanie się o zawyżoną kwotę.

Pytania:
- Jaki krok jest dalej?
- Po jakim czasie przychodzi pismo od sądu? Na stawiennictwo?
- Co grozi mniej więcej za takie przestępstwo? Kryminał, możliwe zawiasy?, prace społeczne? Jak sąd patrzy na takie przestępstwa?

- Czy po ogłoszeniu wyroku od razu idzie się do kryminału? Czy jak to wygląda?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czekasz na akt oskarżenia, potem wyrok i jak się uprawomocni to wykonanie wyroku. Jeśli do tej pory nie byłeś karany to więzienie mało prawdopodobne. Odbieraj korespondencję, stawiaj się gdzie wzywają to będziesz wiedzieć co się w Twojej sprawie dzieje.

Finister napisał:
Czekasz na akt oskarżenia, potem wyrok i jak się uprawomocni to wykonanie wyroku. Jeśli do tej pory nie byłeś karany to więzienie mało prawdopodobne. Odbieraj korespondencję, stawiaj się gdzie wzywają to będziesz wiedzieć co się w Twojej sprawie dzieje.
Ok, dziękuję za odpowiedź.

W poniedziałek odebrałem pismo, o zawiadomieniu o przesłaniu aktu oskarżenia. Natomiast w czwartek WEZWANIE, na rozprawę główną.

- Czy po tej rozprawie, od razu idzie się do więzienia, bo z tego co czytam to chyba tak, a może się mylę?
- Z tego co wyczytałem, czy istnieje możliwość złożeniu jakiegoś wniosku do prokuratora, albo sądu o dobrowolny wyrok np. "zawiasy"?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Anex11 napisał:
Witam , jak skończyła się sprawa ??

"Kolega" rzekł:
- Rok na 3 lata (zawiasy).
- Grzywna około 4 000 PLN (plus & minus).
- Kurator co jakiś kwartał kartka A4 - "Kurator to ciepła kobieta/osoba" - z tego co pamiętam tam rzekł ten człowiek.
- Kwota kradzieży jest około 50% w górę, ale jest to "klasyk" (czyt. zawyżona kwota). Kwota na którą wchodzi Ci komornik na konto, a na ten moment to jest kwota około 3499,50 PLN na rok pański 2025.
- Grzywnę można rozrzucić na miesiące itd. itd. (co poleciła Panu koledze Pani kurator, co się spełniło u kolegi).

🫶 - Rzekło się słowo...
PS.
Wow! Jestem jakieś 14 lat na forum prawniczym... 🙃

Ostatnia edycja:
Powrót