Kradzież danych osobowych i SPAM

• Autor wątku Autor wątku ConanTheLibrarian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ConanTheLibrarian

Zbanowany
Odpowiedzi
255
Szanowni Państwo,
jakiś czas temu planowałem skorzystać z internetowego serwisu oferującego pomoc w uniknięciu mandatu.

Serwis wymagał podania szeregu danych osobowych (nie pamiętam, czy i w jakim stopniu prawdziwe podałem), w tym adresu e-mail (podałem jednorazowy adres jednoznacznie identyfikujący serwis), oraz akceptacji regulaminu zawierającego różne podejrzane zapisy.

Regulaminu nie zaakceptowałem, przerywając proces rejestracji, na co posiadam "dowód" (nie wiem, czy ma wartość dowodową w sądzie) w postaci automatycznie wysłanej wiadomości e-mail informującej o przerwaniu rejestracji.

Po pewnym czasie na jednorazowy adres zaczęły napływać niezamówione informacje handlowe.

Na stronie serwisu znalazłem maleńki link do źle sformatowanego regulaminu, w którym wprowadzenie danych do formularza na stronie serwisu oznacza zgodę na przetwarzanie danych i otrzymywanie informacji handlowej.

Czy taki zapis w regulaminie ma moc prawną w myśl ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną? Moim zdaniem taka zgoda jest zgodą domniemaną.

Interesuje mnie też, jakie mam możliwości:
- zmuszenia serwisu i spamera do zaprzestania przetwarzania moich danych osobowych,
- w razie dalszego braku współpracy - doprowadzenia do ukarania osób odpowiedzialnych.

Najchętniej doprowadziłbym do sytuacji, w której spamer dobrowolnie przeznacza pewną kwotę na dobroczynność, jednak interesują mnie dostępne opcje przy założeniu złej woli serwisu/spamera.

Powrót