Kradzież danych osobowych od administratora danych w wyniku cyberprzestępstwa

• Autor wątku Autor wątku ilynmartines
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ilynmartines

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Hej, dostałem dzisiaj pismo z wiadomością, że w październiku 2020 doszło do kradzieży danych osobowych, w tym moich, w wyniku cyberataku na serwery spółki Randstad Polska. Chciałbym zauważyć, że było to zatem dość dawno, a ja nic o tym nie wiedziałem do dzisiaj.
W piśmie zalecają, naturalnie, zmianę wszystkich haseł do wszelkich usług, zastrzeżenie numeru PESEL, założenie konta w BIK, ignorowanie nieoczekiwanych SMSów etc.

Pytanie:
Czy przysługuje mi prawo do odszkodowania?

Za co chcesz odszkodowanie? Jakie szkody poniosłeś i w jakiej wysokości?

Mam ten sam problem, oni tam piszą że trzeba się zgłosić na policje. Podali te z stronę typu bezpiecznypesel.pl (prywatna?)
Ja rozumiem że wszystkie formalności leżą po stronie poszkodowanego, ale sam fakt że poinformowali nas o tym po pół roku chyba zasługuje na skargę do jakiegoś urzędu ochrony danych czy coś... przez te pół roku mogli nas okraść setki razy...

Straty nie muszą być materialne, wystarczą w takim przypadku subiektywnie widziane przez poszkodowanego straty niematerialne.

Na powiadomienie ofiar o wycieku danych podmiot , który się o tym dowie ma 72h. Mam ten sam problem, pracowałem dla nich ok 10 lat temu więc moich danych wogóle w ich bazach być nie powinno.
Przypuszczam, że już w przypadku tych 2 aspektów Randstad zachował się nieprawidłowo.
Poczekajmy na resztę osób mających ten problem i proponuję działać grupowo.

72h? Ja przeczytałem, że "bez zbędnej zwłoki", jakkolwiek, pół roku to absurdalnie długa zwłoka, a taka sytuacja stanowi wyciek danych o wysokim ryzyku - przynajmniej patrzac po klasyfikacjach takich naruszen wyszczegolnionych w RODO

Post numer 2 to jest pytanie, w dodatku takie, na które odpowiedź się już znajdowała w poście numer 1

Ostatnia edycja:
proponuję się mimo wszystko kierować postem nr 4.
Dopiero w przyszły weekend będę miała czas na zajęcie się tą sprawą, w tym tygodniu na głowie inne.

Powrót