Kradzież grafiki

• Autor wątku Autor wątku Bartekgry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartekgry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jestem producentem gier planszowych, kilka lat temu zakupiłem kilka wzorów graficznych na gry, jakiś czas później wszedłem we współpracę z pewną osobą, która miała dostęp do tych wzorów w drukarni. Po pewnym czasie gdy aktywność firmy spadła, a następnie działalność została wznowiona kiedy to chciałem zacząć znowu drukować te wzory okazało się, że wzory te przepadły w firmie gdzie drukowane były. Jak się później okazało były współpracownik zaczął drukować na własną ręke dokładnie te same wzory z minimalnie zmienioną szatą graficzna, a niektóry tytuły pozostały dokładnie takie same, a jedynie logo firmy nowe, oczywiscie nie moje. Co w takiej sytuacji? Od czego zacząć aby odzyskać pieniądze za te wzory? Jakieś odszkodowanie czy % od sprzedanych tytułów? Proszę o pomoc

Bartekgry napisał:
... kilka lat temu zakupiłem kilka wzorów graficznych ...
Otrzymałeś autorskie prawa majątkowe lub licencję wyłączną:?:

Nie, robił to znajomy i wiem że sprzedał to tylko mi na wyłączność

Masz umowę w formie pisemnej?

Nie. Mam za to faktury sprzedaży sprzed tych kilku lat właśnie tych gier, na internecie może znaleźć te same gry w dwóch różnych wersjach(minimalne zmiany) z różnymi logami gier.

Zatem nie nabyłeś żadnych praw do tych utworów, korzystałeś z nich wyłącznie na podstawie licencji niewyłącznej.

Czy spisanie umowy z autorem grafik coś pomoże?

Powrót