Kradzież konta do gry online

• Autor wątku Autor wątku piotr187
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr187

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam!
W ubiegłym tygodniu sprzedałem (za 270zł.) konto do gry. Spamował mi na gg że on chce sobie sobie pograć (a to była sobota gdzie banki nie pracują) i wysłał mi potwierdzenie przelewu + zdjęcie ze swoimi danymi. Okazało się że te dokumenty były fałszywe i przelewu nigdy nie było. Niestety ja mu dałem dane konta, bo rozumiem że ktoś kupuje konto i ma ochotę w weekend pograć. Wielokrotnie próbowałem się z nim skontaktować i nie odpowiadał. Wiem że wchodzi na to konto bo widać jego logowania. Administrator tego forum niestety nie może mi udostępnić jego IP. Wszystko było załatwiane po przez rozmowę na gg. Na policji mogę zgłosić wyłudzenie konta? Czy jest jakaś szansa żeby je odzyskać lub wygrać sprawę na policji?

Sprawę wygrywa się w sądzie, a nie na Policji. Może Pan zgłosić na Policji ten przypadek, wydrukować wszystkie dokumenty, przelew etc, rozmowy na gg etc.

Tak właśnie zamierzam zrobić. Tylko czy wystarczy jak to wydrukuję? Czy będę musiał oddać policji np. komputer?

jest to niewykluczone -chociaż rzadko stosowane

Mógłbym im dać jedynie np. folder gg (całość albo archiwum) na pendrive, bo komputer jest mi potrzebny do pracy. Jeszcze jedno pytanie, na policji można to sformułować że jest to wyłudzenie mienia za pieniądze przez internet? Czy lepiej zamiast wyłudzenia powiedzieć oszustwo? Z tego co czytałem to podlega to pod wyłudzenie.

1) nie ty jesteś od tego aby decydować co będzie potrzebne policjantowi ....jeśli policjant zażąda wydania komputer to musisz go oddać...

2) nie ty jesteś od tego aby kwalifikować prawnie zdarzenie...

Powrót