Kradzież konta w grze MMO za które zapłaciłem

• Autor wątku Autor wątku gramatyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gramatyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, tak jak w temacie mam następujący problem który postaram się przybliżyć i dostanę odpowiedź co można z tym zrobić. Zaznaczam, że jestem pełnoletni - mam 19 lat.

Kupiłem postać na prywatnym serwerze gry MMO. Transakcja wyglądała następująco: znalazłem na serwerze osobę która zaoferowała mi sprzedaż swojego konta, rozmowę przenieśliśmy na GG, gdzie ustaliliśmy jak będziemy działać, po zrobieniu przelewu wysłałem mu zrzut ekranu z potwierdzeniem przelewu, wpłaciłem umówione 500 zł, wysłałem zrzut po czym otrzymałem dane do konta. Wszystko było w porządku. Następnego dnia kiedy grałem na postaci która znajdowała się na zakupionym koncie zgłosił się do mnie administrator który twierdzi, że konto ukradłem. Zablokował mi je, po czym zwrócił ponoć prawowitemu właścicielowi. Apelacje na forum serwera nic nie pomogły bo na tym prywatnym serwerze obowiązuje absolutny zakaz handlu i wymiany kontami. Napisałem do osoby od której kupiłem konto i której przesłałem pieniądze. Twierdzi, że o żadnej takiej sytuacji nie ma pojęcia bo dopiero wrócił z pracy i sam jest zdziwiony. Próbował odzyskać konto ale również bez skutecznie. Stwierdził, że w takim razie jego również okradziono skoro nie może odzyskać konta.

Co mam w takiej sytuacji zrobić? Mogę z tym iść na policje/założyć sprawę w sądzie i domagać się zwrotu pieniędzy? Mogę w ogóle się sądzić/domagać w toku postępowania karnego zwrotu pieniędzy od osoby która sprzedała mi to konto a teraz twierdzi, że nie może uzyskać do niego dostępu/nie może go w żaden sposób odzyskać i nie wie kto je teraz ma?
Dla policji/prokuratury nie będzie problemem, że konto istnieje na prywatnym serwerze? Jak by nie patrzeć jest to piracki serwer na który firma posiadająca prawa autorskie gry nie wyraziła zgody a sam serwer zabrania wymiany/handlu kontami.

Jedyne dowody jakie posiadam to archiwum gadu-gadu z rozmową z osobą która mi sprzedawała konto w którym znajdują się dane do przelewu tej osoby.

Jak by nie patrzeć pieniądze przelałem i raptem tylko kilka godzin nacieszyłem się tym kontem.

Bardzo proszę o pomoc czy da się w ogóle coś z tym zrobić.
Pozdrawiam

Witam gdzieś na tym forum był podobny temat i poszkodowanemu udało sie namierzyć złodzieja i chyba nawet dostał koleś wyrok , może poczytaj podobne tematy to znajdziesz. Pozdrawiam

Powrót