Kradzież oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku Sławek78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sławek78

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam
Reprezentuję producenta oprogramowania. Jeden z moich dystrybutorów pomimo tego że mu wygasła umowa dystrybucyjna prowadził sprzedaż licencji. Całość kwoty brał dla siebie. Teraz mam pytanie. Czy należna mi kwota jest według mojego cennika na oficjalnej stronie oraz czy mogę dochodzić dwukrotności tej kwoty łącznie z odsetkami?
Nie płacił za licencje od kilku lat...i tak np w jednym miesiącu sprzedał licencję za 615 brutto. Czy mogę się domagać dwukrotności tej kwoty plus od tej dwukrotności odsetek?

Czekam na odpowiedzi
Sławek.

Dziękuję za odpowiedź. A co w przypadku gdy dystrybutor do licencji doliczał sobie dodatkowo serwer i domene i sprzedawał to na jednej fakturze VAT? Mam prawo do dochodzenia zwrotu także opłat za serwer i domenę?

Sławek

Ustawa precyzyjnie określa zasady naprawiania szkody, czego nie rozumiesz w tym zapisie? "... należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie"

Ostatnia edycja:
Ale jest też taki punkt
"wydania korzyści uzyskanych przez sprawcę w wyniku dokonanego naruszenia" - skoro sprzedawali serwer i domene razem z moją licencją to uzyskali korzyść w postaci sprzedaży serwera i domeny...
Tak czy nie?

Sławek

Korzyści mają dotyczyć utworu. Jeśli masz wątpliwości złóż pozew a Sąd rozstrzygnie ile Ci się należy.

Ok, dziękuję za pomoc
Sławek

Kradzież licencji moich programów i utknięcie sprawy w prokuraturze

Witajcie
Prowadzę działalność w zakresie produkcji oprogramowania. Jeden z dystrybutorów w moim mieście sprzedawał licencję przez kilka lat. Wygasła mu umowa dystrybucyjna bo spółka zakończyła działalność. Prezes tej spółki jednak prowadził sobie dalej sprzedaż mojego oprogramowania bez informowania mnie o tym i całość zarobionych pieniędzy brał sobie do kieszeni.
Gdy go nakryłem zwyzywał mnie "h*i zaj****ch" i dodał że "gówno zrobisz w sądzie a sprawa się będzie ciągnęła latami". Jego pracownik się przyznał do kradzieży i mam to nagrane.
Złożyłem doniesienie do prokuratury z dowodami w postaci nagrań audio rozmów oraz wystawionymi przez niego fakturami do których dotarłem. Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania twierdząc że nie ma przestępstwa kradzieży własności intelektualnej. Napisałem zażalenie na decyzję prokuratury 3 miesiące temu i cisza....Wczoraj byłem w prokuraturze i usłyszałem że Pani prokurator jest chora a sprawa jest u prokuratora innego...
Czy ktoś mi może powiedzieć, czy moje podejrzenia co do znajomości gościa który mnie okradł w prokuraturze są dobrym tropem czy po prostu prokuratura ma to głęboko w dupie?
Przepraszam za słownictwo.

RE: Kradzież licencji moich programów i utknięcie sprawy w prokuraturze

Sławek78 napisał:
... Czy ktoś mi może powiedzieć, czy moje podejrzenia co do znajomości gościa który mnie okradł w prokuraturze są dobrym tropem czy po prostu prokuratura ma to głęboko w dupie?
....
A skąd Ktoś może to wiedzieć ?

Przeczytaj dodatkowo wcześniejsze posty, o roszczeniach cywilnych z tego tytułu.

Odmowa wszczęcia dochodzenia - sprzedaż oprogramowania z kradzieży

Dzień dobry
Jeden facet przez lata sprzedawał oprogramowanie mojej firmy. Prokuratura odmówiła wszczęcia dochodzenia w sprawie "przywłaszczenia" wobec okoliczności iż nastąpiło przedawnienie.
Pytanie : Czy ktoś kto bez mojej wiedzy sprzedaje moje oprogramowanie i całe pieniądze bierze do kieszeni to mnie okrada czy sobie je przywłaszcza czy je kradnie? Jak to jest w końcu?
Proszę o pomoc.

RE: Odmowa wszczęcia dochodzenia - sprzedaż oprogramowania z kradzieży

Dziękuję za odpowiedź
Może i dubluję, ale się teraz zastanawiam nad kwalifikacją tego czynu. Czy przy sprawie cywilnej będzie to też przywłaszczenie czy może już kradzież?

***następnym razem samodzielnie kontynuuj raz rozpoczęty temat aby wszyscy wiedzieli jaki jest Twój problem. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Odmowa wszczęcia dochodzenia - sprzedaż oprogramowania z kradzieży

Sławek78 napisał:
... Czy przy sprawie cywilnej będzie to też przywłaszczenie czy może już kradzież?
Przywłaszczenie i kradzież to domena prawa karnego, a roszczenia cywilnoprawne są dokładnie uregulowane.

Powrót