Kradzież pieniędzy z internetowego konta bankowego

• Autor wątku Autor wątku aneczka164
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneczka164

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Trzy dni temu ktoś włamał się na moje konto bankowe wyczyscil wszystko t.j. 200,000 zł. Chciałabym się dowiedzieć czy w takiej bank zwróci pieniądze czy będę musiała zgłosić sprawę do sądu? Sprawa wygalada tak że ktoś włamał się na moje konto bankowe zmienił numer telefona na który przychodziły kody autoryzacji potrzebne do wykonania przelewu . Bank sam zadzwonił i powiedział ze prawdopodobnie wlamano się na moje konto. Złożyłam kilka pism reklamacyjnych i czekam na rozpatrzenie . Czy w takiej sytuacji powinnam zlożyc zawiadomienie o przestępstwie na policji? Jakiego rozpatrzenia sprawy mogę się spodziewać? Dodam że ok. 2 tygodni temu pracownica banku (prowadząca konto) zaproponowała zmiane konta na biznesowe a niecały tydzień później dokonano kradzieży.

Trudno powiedzieć czy bank z własnej woli zwróci pieniądze. Szczerze mówiąc - nie sądzę. Swego czasu bardzo popularne były oszustwa polegające na pewnej ingerencji oszusta - w trakcie dokonywania przelewu (nie chcę tu pisać o szczegółach), co skutkowało przelaniem pieniędzy na inne konto (niż zamierzone przez klienta banku). Dwie ze znanych mi spraw tego rodzaju skończyły się w sądzie, gdzie trzeba było udowadniać, że to na banku spoczywało należyte zabezpieczenie konta, itd.
Póki co - na pewno zalecam zgłosić sprawę na Policję.

Jeśli w toku postępowania wyjasniającego wyjdzie na to, że wina lezy po Twojej stronie nie licz na zwrot kasy.

Z tym że przelewy w ogóle nie były wykonywane przeze mnie nawet nie logowałam się w tym czasie na konto i nie zauważyłam że pieniądze zniknęły, dlatego też to bank poinformował mnie o prawdopodobnym włamania. Zdaniem banku odbywało się to w ciągu dwóch dni największy przelew to 80 tys. natomiast reszta od 10 tys do 15 tys. W tytułach przelewu były nawet dopiski, , pozdrawiam" itp . Bank twierdzi ze zgłosił juz sprawę do organów scigania stąd moje pytanie odnośnie zgłaszania sprawy na policje.

Mogłaś przekazać komus dane do logowania na konto oraz powiedziec jak zmienic nr telefonu.

W moim banku, zeby zmienic nr telefonu na inny to musze fizycznie miec go przy sobie (ten ktory jest przypisany aktualnie do konta).

Nie znamy szczegolow i nie bedziemy dywagowac. Dowiesz sie wszystkiego po zakonczeniu postepowania.

Powrót