Kradziez pieniędzy z konta w UK

• Autor wątku Autor wątku Kosmos21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kosmos21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie, mam nadzieję że wybrałem dobry dział, jeżeli jednak się pomyliłem proszę o przeniesienie.

Sprawa wygląda następująco, mój brat pojechał do UK na 3 miesiące do pracy, mieszkał tam w jednym domku ze swoją dziewczyną oraz innym chłopakiem z Polski. Dwa dni temu gdy brat miał wracać do Polski zorientował się ze na jego koncie brakuje 1000 GBP, sprawdził telefonicznie ze pieniądze zostały wyciągnięte z konta karta bankomatowa której On oczywiście już nie ma (skradziona)? Karta jest z bank Barclays i jest to karta która można tylko wypłacać pieniądze brat nie ma żadnego dostępu do konta online itp itd. Podejrzewamy współlokatora który bez problemu mógł poznać pin do karty z racji tego że wystarczy zadzwonić na automatyczna infolinię podać nr karty oraz datę urodzenia, niestety współlokator wyjechał juz do Polski, co można zrobić w takiej sytuacji?

Oczywiście sprawa zgłoszona na Policje ale tam tylko przyjęli zgłoszenie i brat podpisał dokument który policja potrzebowała do banku i kazali czekać. Ale co dalej? Ściągną go do UK? Będą szukać w Polsce?

Ostatnia edycja:
Serio myslisz, ze zrobia z tego dochdozenie jak przy morderstwie? Same przypuszczenia, ze ktos to zrobil niewiele pomagaja i pewnie niedlugo bedzie umorzone.

Dziękuję za odpowiedź.
Nic nie myśleliśmy, nie znamy się na tym dlatego zadalismy pytanie na forum. A co możemy jeszcze zrobić aby pomóc w tej sprawie, jest cokolwiek?

Prowokacja, nagrana dyktafonem czy przez telefon gdzie sie spyta podejrzanego dlaczego ukradl pieniadze i moze ktos sie przyzna. Mozna zablefowac, ze jest nagranie z monitoringu bankomatu :)

A nie ma tak naprawdę jakiś nagrań z bankomatu? Może dzięki temu są w stanie zidentyfikować sprawcę.

Wszystko zalezy od tego ile czasu minlo i czy sie zasugerowalo policji kiedy i gdzie dokonano wyplat by mieli czas zabezpieczyc monitoring.
Tobie bank nic nie udostepni. To kwestia miedzy policja a bankiem.

Niestety nie znam wszystkich szczegółów rozmowy z Policją, ale podpisanie dokumentyu zezwalającego bank na zwolnienie z tajemnicy bankowej do tego chyba służy abo policja podjęła takie kroki

nie wiem jak bank Barclays działa ale Lloyds np ma limit 300funtów na dzień więc nie wiem jakim cudem udało się wyciągnąć az 1000 - no chyba że kilka dni po kilka stów.
A czy byłeś w banku w tej sprawie?
Większość bankomatów ma kamery aby widzieć kto wyciąga pieniądze.
Poza tym bank wie kiedy zostały wyjęte i w jakiej kwocie, mało tego wiedzą chyba nawet to z którego bankomatu zostały wyjęte, więc jak będa mieć te informację to mogą sprawdzić monitoring z danego bankomatu

Powrót