kradzież pojazdu a utrata zniżek AC

• Autor wątku Autor wątku Lens_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lens_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Wiem że warunki ubezpieczenia AC i zniżki to sprawa indywidualna w każdym TU, ale może jest jakaś regulacja w poniższej kwestii.

[Sytuacja I]
Pojazd ubezpieczone w PZU (pakiet OC i AC) zostaje skradziony - policja umarza postępowanie z powodu niewykrycia sprawcy - ubezpieczyciel uznaje szkodę całkowitą i wypłaca odszkodowanie z polisy AC.
Czy w tej sytuacji nastąpi utrata zniżek (AC PZU)?

[Sytuacja II]
Pojazd ubezpieczone w PZU (pakiet OC i AC) zostaje skradziony - policja odnajduje samochód i zatrzymuje sprawców - pojazd jest uszkodzony i wymaga naprawy - ubezpieczyciel uznaje szkodę i realizuje naprawę z polisy AC.
Czy w tej sytuacji nastąpi utrata zniżek (AC PZU)?

Szkoda to szkoda, bez względu czy ukradna auto czy nie. W drugiej sytuacji nie trzeba uszkodzeń likwidować z ac żeby nie tracić zniżek.
Najlepiej przeczytać owu lub skontaktować się z agentem by rozwiać wszelkie wątpliwości.

motyllla90 napisał:
W drugiej sytuacji nie trzeba uszkodzeń likwidować z ac żeby nie tracić zniżek.
Coś więcej możesz podać?

motyllla90 napisał:
Najlepiej przeczytać owu lub skontaktować się z agentem by rozwiać wszelkie wątpliwości.
OWU przeglądałem pod kątem kradzież oraz odzyskanie i nic nie znalazłem, a agent nie jest za bardzo pomocny.

Po prostu po odnalezieniu auta wycofuje sie szkodę, przedstawiając cala dokumentację z policji i zdjęcia. Dorzucasz do tego pismo, że uszkodzenia chcesz likwidować na własną kieszeń (by nie tracić zniżek )
Wtedy PZU albo to uzna albo nie, zawsze można się odwoływać do skutku (ale wtedy szykujesz się na walkę z wiatrakami).

motyllla90 napisał:
że uszkodzenia chcesz likwidować na własną kieszeń
I dochodzić zwrotu kosztów naprawy od zatrzymanych sprawców kradzieży?
To zapewne potrwa kilka lat a później się okaże że oni nic nie mają...

Lens_ napisał:

No niekoniecznie mi o to chodziło.
Miałam na myśli, by zostawić sobie te zniżki w spokoju i oddać auto do warsztatu na swój rachunek... Ale jak kto woli.

motyllla90 napisał:
Lens_ napisał:

No niekoniecznie mi o to chodziło.
Miałam na myśli, by zostawić sobie te zniżki w spokoju i oddać auto do warsztatu na swój rachunek... Ale jak kto woli.

Bardzo dziwna porada. Wzrost ewentualnych zniżek będzie zapewne o wiele niższy niż koszty naprawy w serwisie. Z reguły też jak samochód się odnajduję to jest to szkoda całkowita nie opłacalna do naprawy. Oczywiście można pozwać sprawców o naprawę szkody, ale nawet jak wygrasz sprawę to i tak pewnie nie ściągniesz pieniędzy.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziwna porada. bla bla bla...
Sorry nie siedzę w dziale likwidacji szkód naszej chluby narodowej.

Powrót