Kradzież projektów i dokumentów przez pracownika

• Autor wątku Autor wątku jackgal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jackgal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich forumowiczów
Jestem tu pierwszy raz i nie wiem czy w dobrym dziale piszę więc jak co proszę o admina a przeniesienie posta

Krótko opisze problem

Wraz z ojcem prowadzimy małą firmę projektową z zakresu ochrony środowiska. Dodatkowo do nie dawna w naszej firmie procował projektant który miał swoją firmę i rozliczaliśmy się w formie takiej że on wystawia fakturę za wykonaną pracę a my mu za nią płaciliśmy. Oczywiście wszystkie projekty i umowy były zawierane na naszą firmę a on figurował tylko jako jeden z projektantów. Każdy projekt jest indywidualnie zrobiony dlatego każdy jest chroniony prawem autorskim naszej firmy. Jakiś tydzień temu zrezygnowaliśmy z usług tego projektanta ale że chciał pozałatwiać wszystkie swoje sprawy to poprosił na o czas i my mu go daliśmy . Dodam że ten pracownik był traktowany jak ktoś bardzo bliski miał klucze do biura mógł przychodzić kiedy chciał itp. W okresie w którym miał on pozałatwiać wszystkie swoje sprawy zdążył skopiować wszystkie nasze projekty przy okazji bezczelnie część kasując (mamy archiwizacje wiec dane odzyskaliśmy ) a dodatkowo odebrał dwa uzgodnienia projektu których w tej chwili nie chce oddać i żąda za nie kilkanaście tysięcy złotych a dodatkowo straszy mojego ojca że jak mu nie zapłaci to naśle na niego jakiś „podejrzanych” ludzi. Zdołał wynieść referencje naszej firmy za wykonane projekty i posługuje się nimi startując w przetargach co jak mi się wydaje jest niezgodne z prawem.

I moje pytanie czy mogę a jak tak to gdzie zgłosić fakt przywłaszczenia dokumentów które jakby nie było są własnością naszej firmy (bo głownie nam chodzi o te dokumenty bo bez nich nie możemy skończyć projektu) czy dodatkowo możemy żądać zwrotu naszych projektów oraz co zrobić z faktem grożenia mojemu ojcu i niedorzecznym żądaniem kilkunastu tysięcy dodatkowej zapłaty

Proszę o pomoc

J.G.

jackgal napisał:
Każdy projekt jest indywidualnie zrobiony dlatego każdy jest chroniony prawem autorskim naszej firmy.
A dokonywane było pisemne przenoszenie majątkowych praw autorskich do części projektów wykonanych przez współpracownika z jego osoby (firmy) na waszą firmę (zakładam, że prace projektanta stanowiły utwory w świetle Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - zwanej dalej upaipp.)? Jeśli tak, to rzeczywiście posiadaliście do całości projektów całość majątkowych praw autorskich, jeśli nie, to wyglądałoby to na współtwórczość. Warto pamiętać, że osobiste prawa autorskie do prac wykonanych przez projektanta przynależą się jemu.

W sprawach działań współpracownika na terenie waszej firmy podjętych od momentu otrzymania przez niego wypowiedzenia, to na waszym miejscu skontaktowałbym się z prawnikiem i omówił całą tę sytuację ze szczegółami, bo wygląda to poważnie, ale istotne byłyby tu i zakresy współpracy, i kwestie własności praw majątkowych czy chociażby udokumentowania i udowodnienia dokonania określonych działań przez współpracownika. I dopiero wtedy zadecydowałbym o konkretnych działaniach w wymiarze prawnym. A wysłane zostały oficjalne pisma o zwrot dokumentów?
Zdołał wynieść referencje naszej firmy za wykonane projekty i posługuje się nimi startując w przetargach co jak mi się wydaje jest niezgodne z prawem.
Wygląda, że takie działania mogłyby stanowić czyn zabroniony według USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" - ale tu też potrzebna byłaby dogłębna analiza całej sytuacji.

Powrót