Kradzież telefonu na poczcie

• Autor wątku Autor wątku jan.kas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan.kas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zakupiłem telefon u firmy polskiej pośrednika ( plebis,pl.) zapłaciłem firmie 1047. zł .Telefon przyszedł z Chin ale na poczcie w Polsce został skradziony.Na poczcie przy odbiorze (pustego opakowania i pudełka po telefonie ) został spisany protokół kradzieży. Całośc dokumentów protokóły zdjęcia, faktura od dostawcy z Chin została wraz z reklamacją wysłana do poczty online.
Przesyłka została nadana jako polecona

Otrzymałeł informację od poczty..
(Zgodnie z art.23 ustęp 9 Światowej Konwencji Pocztowej , prawo do wniesienia reklamacji wraz z roszczeniami odszkodowawczymi za zaginiecie ograbienie lub ubytek zawartości przesyłki przysługuje jej nadawcy .Adresat ma prawo do odszkodowania tylko wówczas gdy nadawca zrzeknie się na jego rzecz praw na piśmie . I wskazane jest złożenie reklamacji przez nadawcę w kraju jej nadania )........Nie wiem czy jest to realne i wykonalne ..Pozdrawiam

FAKT. Moje pytanie brzmi jak odzyskać odszkodowanie od poczty ...czy tylko wówczas gdy nadawca zrzeknie się na adresata( na mnie) praw na piśmie.. czy jest inny sposób..????

Zgłoś sprzedawcy na piśmie fakt nieotrzymania towaru.

Zawsze mozesz się udać po poradę do Miejskiego Rzecznika Konsumentów lub przeczytać inne/podobne wątki na forum.

Powrót