Kradzież z włamaniem - problem w PZU

• Autor wątku Autor wątku waldek.zaton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldek.zaton

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Proszę o pomoc gdyż po całym dniu poszukiwania definicji prawnej słowa "przeszkoda" nie znalazłem żadnej autorytatywnej informacji. W czym problem. Włamano mi się do mieszkania które ubezpieczone jest w PZU. Po miesiącu otrzymałem z policji postanowienie o umorzeniu śledztwa w sprawie kradzieży (art. 278). PZU na skutek kwalifikacji czynu jako kradzież a nie kradzież z włamaniem odmówiło wypłaty odszkodowania. Sprawca dostał się do mieszkania przechodząc pomiędzy oknem na korytarzu a otwartym oknem w łazience. Dodam iż odległość pomiędzy dwoma oknami wynosi około 2m a mieszkanie mieści się na trzecim piętrze. Policja w trakcie oględzin potwierdziła tą wersje dokonując zabezpieczenia śladów (odciski palców oraz fotografie śladów butów na ścianie pod oknem) Wedle definicji kradzież z włamaniem to przywłaszczenie mienia po uprzednim pokonaniu przeszkody (zabezpieczenia). Czy trzecie piętro nie jest przeszkodą dla włamywacza??? Proszę o pomoc.

[cytat="waldek.zaton"] Czy trzecie piętro nie jest przeszkodą dla włamywacza??? [/cytat] Nie jest

Markiz32 ma rację. I PZU też. Nawet gdyby mieszkanie było na setnym piętrze, ale sprawca wszedl przez otwarte okno czy drzwi (bez różnicy) to nadal mamy doczynienia z sytuacją kradzieży, a nie kradzieży z wlamaniem. Aby mówić o włamaniu sprawca musiałby pokonać przeszkodę (zamknięte okno, zamknięte drzwi, ściana etc) i w ten sposób dostać się do wnętrza pomieszczenia.
Możliwa jest także kwalifikacja kradzieży z włamaniem w sytuacji kiedy np sprawca daje się zamknąć w sklepie, dokonuje kradzieży, i aby się wydostać wybija szybę przez którą wychodzi.

Powrót