kradzież zdjęć ze strony www i wykorzystanie w sieci

• Autor wątku Autor wątku RafałWiech
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RafałWiech

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zapewne temat pojawia się po raz kolejny ale proszę o pomoc w tym temacie.
Prowadzę działalność związaną z wyrobem i sprzedażą ogrodzeń ozdobnych.
Poprzez moją stronę i allegro pozyskuję klientów od kilku lat ale ostatnio zauważyłem spadek zleceń z sieci. Po wrzuceniu do wyszukiwarki obrazów googole zdjęcia wykonanego przeze mnie, bramy którą wykonałem klientowi okazało się że nie tylko ja sprzedaję tą bramę.
Otóż moje zdjęcia wykorzystywane przez inne firmy na różnych serwisach
nie tylko w Polsce ale i na ebay.de , ebay.co.uk oraz kilka stron www.
Nie wyrażałem żadnej zgody na ich wykorzystanie a co więcej na aukcjach allegro i na mojej stronie www mam dopisy:

UWAGA zdjęcia poszczególnych wzorów bram i ogrodzeń są chronione prawem autorskim (autor firma XXXXX).
Kopiowanie zdjęć lub ich fragmentów z tej aukcji i wzorów ogrodzeń jest prawnie zabronione.

lub

Materiały użyte na Naszej stronie są wyłączną własnością Naszej Firmy.
Kopiowanie oraz rozpowszechnianie zabronione pod karą grzywny.

Czy mogę żądać zadośćuczynienia w formie finansowej od właścicieli tych stron, jeśli tak, to jakie kwoty wchodzą w rachubę i kto może się tym zająć.

pozdrawiam
Rafał

Możesz dochodzić swoich praw. Zapisy, które umieszczasz na stronie nie są wymagane (ochrona prawna i tak obowiązuje) lecz wprowadź korektę. Np. pojawia się w nich "kopiowanie". Kopiowanie w sensie pobrania zdjęcia z sieci i posiadania na własnych nośnikach nie jest nielegalne. Bezprawne może być rozpowszechnianie.

Powrót