kradzież

• Autor wątku Autor wątku alexm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie

w 2015 roku projektowałem logo firmy... (pewnej firmy)

gdy po wybraniu loga i wystawieniu faktury, a nastepnie wysłaniu loga w różnych formatach... nagle facet przestał się odzywać i nie zapłacił za usługę...

Teraz wchodzę na jego strone a tam widzę tylko odwrócone kolory i delikatnie zmienioną literkę... ale reszta pasuje do siebie...

Nawet jeśli wykorzystałby taka samą czcionkę to pomysł na logo i tak ja wykonałem i tak samo tylko ja tak połączyłem czcionkę. Więc prawdopodobieństwo wymyślenia takiego samego loga i takiej samej czcionki jest niskie ponieważ wcześniej ten facet nawet nie miał loga i nie wiedział co to jest. Tera zgdy miał pliki graficzne z możliwością edycji dał jakiejs innej firmie zapewne i poprawili to tak zeby niby nic nie pasowało do siebie... a tu jednak pasuje...

Czy takiemu człowiekowi mogę udowodnić to że ukradł mi logo, a teraz wymiguje sie odpłatności za usługę...? jak to zrobić i czy mam szanse na odzyskanie pieniędzy a pryz tym samym pociągnąć go do odpowiedzialności?

posiadam całą korespondencję z tym człowiekiem... jakie logo i tak dalej....

Jesli ktos sie zainteresuje tym tematem to mogę przesłać jak wyglądało pierwotne logo a jak wygląda po jego poprawkach...

alexm napisał:
... facet przestał się odzywać i nie zapłacił za usługę...
Listem zpo wyślij wezwanie do zapłaty.
alexm napisał:
... odwrócone kolory i delikatnie zmienioną literkę... ale reszta pasuje do siebie...
Nawet mając do czynienia z opracowaniem Twojego utworu to korzystanie z niego i rozporządzanie nim wymaga Twojej zgody jako autora utworu pierwotnego. Rozumiem, że nie doszło do przeniesienia praw autorskich majątkowych jak i prawa do wykonywania praw zależnych.
Do pisma powyżej, w oparciu o Art. 79. w związku z Art. 2. Ustawy dołącz wezwanie do zaprzestania naruszania Twoich praw autorskich majątkowych, poinformuj o odpowiedzialności karnie - Art. 116. Ustawy.

LeszsekS dziekuję za szybką odpowiedź.

przepraszam zapomniałem dodać

wezwanie do zapłaty już dwa razy wysłałem za potwierdzeniem odbioru i nie odebrał tego listu. (co robić dalej)

A po drugie czy mogę od niego zażądać jakiejś kary odnośnie złamania tego co napisałeś (LeszsekS) powyżej? Chciałbym aby poniósł konsekwencje swoich czynów...

LeszsekS jeszze jedno, oczywiście nie doszło do przeniesienia praw autorskich...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
LeszsekS

rozumie ze tyle ile ja wystawiłem fakturę mogę żądać zapłaty za złamanie praw sume należną mi x3 tak?

no i również co do art. 116 może jeszcze dostać grzywnę i to nawet sporą za złamanie praw autorskich...

dobrze to rozumie?

alexm napisał:
... rozumie ze tyle ile ja wystawiłem fakturę mogę żądać zapłaty za złamanie praw sume należną mi x3 tak? ...
Czym innym jest wezwanie do zapłaty za wystawioną fakturę, a czym innym jest dochodzenie roszczeń z tytułu naruszenia praw autorskich majątkowych. Obu możesz dochodzić niezależnie.

PS.
Czytaj przepis prawny uważnie i ze zrozumieniem, nie można już żądać 3-krotności.

Powrót