Kradziez

• Autor wątku Autor wątku architektura
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

architektura

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
wykonalam projekt architektoniczny, ktory zostal zlozlony o pozwolenie na budowe bez uwzglenienia mojej osoby. Izba Architektow odwleka zajecie sie sprawa i broni swojego czlonka! Co mi radzicie? Oddac sprawe do Sadu? Slyszlam ze opinia Rzecznika Praw Obywatelskich moze postarszyc?

Witam,

a tak na spokojnie - może troszkę dokładniej. Pani jest autorką projektu - to wiadomo. Ale co się stało dalej? Na jakiej zasadzie robiony był projekt (zlecenie, praca własna, dla kogo, etc)? W jaki sposób ktoś wszedł w posiadanie projektu? Więcej szczegółów...

umowa o dzielo dla pracowni architektonicznej, projekt zostal przekazany i zlozony do urzedu o pozwolenie na budowe bez mojego nazwiska

Ale czy zostały przekazane majątkowe prawa autorskie do projektu, czy pozostały one przy Pani? Przeniesienie majątkowych praw autorskich musi mieć formę pisemną - jako część umowy o dzieło lub osobna umowa.

prawa autorskie zostaly mi przypisane, niezrzeklam sie w umowie odzielo. zglosilam sprawe do rzecznika odpowiedzialnosci zawodwej izby architektow ale on:
-broni interesow skarzonwego
-od maja 2009r. pomimo ponoglan i pism do Prezesa Izby architektow niemam odpowiedzi.
Co zrobic?
-skierowac sprawe do sadu cywilnego?
- jakie sankcje moga mu grozic?

bardzo prosze o odpoweidz w mojej sprawie;)

jeśli w umowie nie było zastrzeżenia, że zgadza się Pani na rozpowszechnianie swojego projektu bez Pani nazwiska, to wygląda, że rzeczywiście naruszono Pani osobiste prawa autorskie - Art.16. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 (dalej upaipp).
Oddział 1
Autorskie prawa osobiste
Art. 16.
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
Ma Pani do dyspozycji następujące możliwości - upaipp:

- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78.
- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115.

Pozostaje wystosowanie pisemnego wezwania do zaniechania naruszenia Pani osobistych praw autorskich (brak podpisu) w ściśle określonym terminie. Należy wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jeśli nie zostanie odebrany wysłać powtórnie. Jeśli nie będzie reakcji - pozostanie jedynie wytoczenie sprawy sądowej.

Powrót