KRD - jak się wypisać

• Autor wątku Autor wątku macgra04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macgra04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

dostałem telefon z banku propo wniosku kredytowego. Otrzymałem informację zwrotną że widnieje w KRD. Sprawdziłem, i jest to sprawa mandatu z ZTM z kwietnia 2013 roku. Jak to mogę załatwić bez płacenia ZTM gdyż sprawa jest grubo przedawniona?

Przedawnienie nie sprawia, że dług przestaje istnieć. Przekształca się jedynie w zobowiązanie naturalne. Wierzyciel nadal ma prawo oczekiwać, że uregulujesz swoje zadłużenie.

macgra04 napisał:
Jak to mogę załatwić bez płacenia ZTM gdyż sprawa jest grubo przedawniona?
Co ma przedawnienie do wpisu do KRD? Oczywiście jedynym sposobem jest zapłacenie opłaty dodatkowej za przejazd bez biletu (to nie żaden mandat).

Bardziej chodzi mi o fakt przedawnienia mandatu. Czy w takim przypadku, mogę zwrócić się pisemnie do ZTM, z informacją o odmowie zapłaty, z powodu przedawnienia obowiązku uregulowania mandatu oraz z prośbą o umorzenie sprawy?

macgra04 napisał:
Bardziej chodzi mi o fakt przedawnienia mandatu. Czy w takim przypadku, mogę zwrócić się pisemnie do ZTM, z informacją o odmowie zapłaty, z powodu przedawnienia obowiązku uregulowania mandatu oraz z prośbą o umorzenie sprawy?
Pisać możesz wszystko. Nawet aby Ci jeszcze dali ze dwa autobusy. Np. z powodu ocieplenia klimatu.
Przedawnienie może mieć znaczenie tylko w przypadku gdyby wierzyciel wniósł przeciwko dłużnikowi pozew do sądu o zapłatę. Tu nie ma takiej sytuacji. Należność istnieje, jest wymagalna i nikt Ci jej nie umorzy, ani też nie wykreśli wpisu w KRD. Po prostu zapłać.

Powrót