Kredyt 2% a mieszkanie z partnerką

• Autor wątku Autor wątku kamil0202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil0202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Planuje niedługo skorzystać z "bezpiecznego" kredytu 2% na zakup pierwszego mieszkania, od doradcy finansowego dowiedziałem się że teoretycznie mogę zamieszkać z nim tylko sam, ale poszperałem trochę w internecie i gdzieś wyczytałem że aby fizycznie stracić dopłaty z powodu zamieszkania z drugą osobą w mieszkaniu zakupionym na tak kredycie osoba ta musiałaby nie spełniać warunków na otrzymanie takiego kredytu tj. Posiada lub posiadała już jakaś nieruchomość, nie mniej jednak informacje znalazłem tylko na jednej stronie i nie mogę jej teraz znaleźć.
Jak wygląda to od strony prawnej ? Z tego co wiem to ewentualna kontrola spoczywa na pracownikach banku - jaką oni mają kompetencje żeby wejść wogole do "mojego" mieszkania ?
Wiadomo że mam na myśli tu skrajna sytuację w której jakiś życzliwy sąsiad podkabluje że może naginamy zasady przyznania takiego kredytu i co wtedy ?
Pracownik może przyjść w asyście policji z nakazem ? Brzmi to conjamniej dziwnie.

Pytam bo nie wykluczone że w mieszkaniu zamieszkałym z partnerką z którą nie mam ani ślubu, ani dziecka a ona sama nie posiada żadnej nieruchomości.

Pozdrawiam

Powrót