Kredyt 2 % - czy spełniam warunki?

• Autor wątku Autor wątku zapominajka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapominajka89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2022 podpisaliśmy z mężem umowę ze spółdzielnią mieszkaniową o wybudowanie lokalu mieszkalnego w bloku. Cały wkład budowlany został zapłacony, dostaliśmy już klucze do mieszkania natomiast nie było jeszcze przeniesienia własności w formie aktu notarialnego oraz wpisu w księdze wieczystej... Czy w tej sytuacji jesteśmy już właścicielami mieszkania (i jednocześnie nie mamy możliwości ubiegania się o kredyt 2 %) czy jeszcze właścicielami mieszkania nie jesteśmy?

Kupiliśmy to mieszkanie, ponieważ mieliśmy zgromadzone oszczędności można powiedzieć życia i nie chcieliśmy, aby straciły na wartości z powodu inflacji. Nie mieliśmy możliwości wyboru mieszkania, wszystkie mieszkania z tego bloku zostały już wykupione i zostało to jedno na ostatnim trzecim piętrze. Mieszkamy w małym miasteczku, to pierwsze w mieście bloki które się wybudowały. Mamy dwójkę malutkich dzieci i myślę, że będzie nam ciężko mieszkać na tym trzecim piętrze bez windy. Wolelibyśmy się pobudować - posiadanie własnego domu było od zawsze moim największym marzeniem a dzieci miałyby podwórko, gdzie mogłyby się bawić.

Nie stać nas za bardzo na komercyjny kredyt i zastanawiam się czy jesteśmy już zdyskwalifikowani do ubiegania się o bezpieczny kredyt 2 % czy może jest jeszcze jakaś szansa?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
W waszym przypadku to nie ma żadnego znaczenia. Kiedy można utracić dopłaty: "Zakazane jest nabycie innej nieruchomość (z wyjątkiem dziedziczenia). W przypadku, kiedy kupimy mieszkanie, musimy liczyć się z zaprzestaniem dopłat do istniejącego kredytu”. Więc jeżeli nawet dostaniecie ten kredyt to i tak zaraz utracicie dopłaty.

A co gdybyśmy w jakiś sposób przenieśli prawa do tego mieszkania na kogoś innego np na rodziców jednego z nas? Wiem że w tym momencie przysługuje nam coś takiego jak ekspektatywa o ustanowienie odrębnej własności ( roszczenie) do spółdzielni?
Czy miałoby to jakiś sens?

Jeżeli jest możliwość przeniesienia prawa własności przed podpisaniem przez was aktu notarialnego to może by to przeszło. Ale nie mam pewności czy jest to wykonalne. W tym kierunku nie posiadam wiedzy. Ale wydaje mi się za aby przeprowadzić taką operacje trzeba być właścicielami mieszkania. Czyli posiadać akt notarialny.

Ostatnia edycja:
Powrót