Kredyt a smierc maloznka w separacji

• Autor wątku Autor wątku nib911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nib911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Malzonek,ktory zmarl mial kredyt bylismy w sepracaji. Mieszkalismy rowniez na innch adresach. Kredyt zostal zaciagniety bez mojej wiedzy oraz gdy nie mieszkalismy razem.
Odrzucilam spadek notarialnie.
Dostalam pismo od komornika na adres zmarlego malzonka o wezwaniu do splaty.
Posiadam auto ktore zostalo zakupione tylko przezemnie. Czy w tym przypadku auto w polowie nalezy do malzonka i komornik ma prawo do jego sprzedazy nawet jezeli sie nie zgadzam na sprzedaz mojej polowy auta.
Jezeli mieszkam w wynajmowanym domu(a w nim nic nie jest mojego, meble, sprzet, wlasciciele domu nie posiadaja paragonow i fv zakupu sprzetu i mebli) czy komornik moze uznac ze rzeczy w nim naleza do wspolnego majatku malzonka i moze zabrac?

Posiadam auto ktore zostalo zakupione tylko przezemnie. Czy w tym przypadku auto w polowie nalezy do malzonka i komornik ma prawo do jego sprzedazy nawet jezeli sie nie zgadzam na sprzedaz mojej polowy auta.
Jeżeli pojazd został zakupiony przed orzeczeniem separacji przez sąd lub przed ustanowieniem rozdzielności majątkowej to udział w prawie własności tego pojazdu stanowi składnik spadku po zmarłym małżonku i może podlegać egzekucji. Egzekucja (sprzedaż) będzie dotyczyć tylko udziału w pojeździe jaki przypadałby małżonkowi. Jeżeli pojazd zakupiła Pani po dniu uprawomocnienia się wyroku sądu o separacji lub po ustanowieniu rozdzielności majątkowej to pojazd nie podlega egzekucji gdyż stanowi wyłączną pani własność.
Przepis prawny:
art. 846 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Egzekucja z ułamkowej części rzeczy ruchomej będącej wspólną własnością kilku osób odbywa się w sposób przewidziany dla egzekucji z ruchomości, z zastrzeżeniem, że sprzedaży podlega tylko udział dłużnika.
§ 2. Innym współwłaścicielom przysługuje łącznie prawo żądania, aby cała rzecz została sprzedana.
Jezeli mieszkam w wynajmowanym domu(a w nim nic nie jest mojego, meble, sprzet, wlasciciele domu nie posiadaja paragonow i fv zakupu sprzetu i mebli) czy komornik moze uznac ze rzeczy w nim naleza do wspolnego majatku malzonka i moze zabrac?
Nie - komornik mógłby w pewnych przypadkach zająć te ruchomości gdyby małżonek żył i korzystał z tych sprzętów/urządzeń.

dziękuję za odpowiedz i pomoc.
Mam jeszcze ostatnie pytanie. Jeżeli nie miałam orzeczenia sądowego o separacji i rozdzielności majątkowej to komornik może mi zająć moja emeryture lub konta bankowe ?
Odrzuciłam spadek notarialnie i o kredytach nic nie wiedziałam i nie wyrażałam zgody.

nib911 napisał:
Mam jeszcze ostatnie pytanie. Jeżeli nie miałam orzeczenia sądowego o separacji i rozdzielności majątkowej to komornik może mi zająć moja emeryture lub konta bankowe ?
Nie o ile zobowiązanie nie było zaciągnięte na zwykłe potrzeby rodziny.

Powrót