kredyt hipoteczny - bank później przelał pieniądze,pilne.będą odsetki .

• Autor wątku Autor wątku marzena1974
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzena1974

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dostałam kredyt hipoteczny,panie w banku powiedziały ,że potrzebują 3 dni aby przelać pieniądze na rachunek sprzedającego.U notariusza zaznaczyłam ,przezornie,że bank potrzebuje 7 dni roboczych .Okazało się,że bank nie przelał pieniędzy na czas.
Teraz sprzedający chce mi doliczyć odsetki .Akt notarialny jest ważną umową ,jest to przecież wiążące.

Czy sprzedający ma prawo naliczyć mi odsetki ?
Jeśli tak to może bank powinien ponieść tego konsekwencje ?
co mam robić ?
dziękuję za pomoc

aha , mój rachunek został obciążony natychmiast.prowizja jest naliczona i ściągnięta natychmiast.

Jeśli nie zapłaciłaś w uzgodnionym terminie - druga strona może żądać odsetek za czas opóźnienia. Liczy się dzień uznania rachunku sprzedającego.
Jeśli poniesiesz tą szkodę z winy banku - możesz od banku dochodzić odszkodowania.

czyli co ? do prawnika z umowami ? i robić sprawę .Sprawa cywilna oczywiście ?

Dziękuję Bedek za odpowiedź :>

A co masz w umowie na temat terminu wyplaty?

Mialem podobna sytuacje:
Pracownik banku zle mnie poinstruowal jak wypelnic wniosek o wyplate (wpisalem dobrze, a on kazal zmienic na zle), potem cisza oczywiscie. Jak sie upomnialem to wyszlo ze wniosek jest zle wypelniony i trzeba wypelnic ponownie (i termin wyplaty sie liczy od nowa). Pieniadze dotarly w poniedzialek, zamiast w czwartek. Zlozylem reklamacje, bank sie wypiera, ze poprawnie wypelniony wniosek to moj obowiazek.

Nie nic nie wypisywałam .Wszystko było gotowe ,ja tylko czytałam i podpisywałam.
Mam wrażenie ,że gdybym nie zadzwoniła do banku to panie zapomniałyby o tym przelewie.

Napiszcie mi proszę o jakie odsetki (procent ) może upomnieć się sprzedający mi ten dom.

11.5% w skali roku (ustawowe) o ile nie bylo zapisu o innej wartosci.

Powrót