Kredyt hipoteczny vs. obowiązkowy rachunek w banku

• Autor wątku Autor wątku XtraMario
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

XtraMario

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień Dobry,
mam kredyt hipoteczny w banku, którego rata jest automatycznie pobierana z rachunku.
Za prowadzenie r-ku, który służy tylko do spłaty kredytu, bank pobiera sobie co miesiąc 5zł.

Po wizycie w banku dowiedziałem się, że mogę zamknąć ten r-k i zostanie otwarty r-k techniczny do spłaty kredytu.
Operacja ta jednak wiąże się z aneksem do umowy kredytowej, a to z kolei z koniecznością poniesienia opłaty zgodnie z tabelą banku.

Czy ktoś mógłby mi doradzić, bądź udzielić informacji, czy można takiej zmiany dokonać bez ponoszenia opłaty za aneks?

Pozdrawiam.

loco1 napisał:

Dziękuję za rzeczową odpowiedź, szkoda że wcześniej sam to napisałem.

XtraMario napisał:
Po wizycie w banku dowiedziałem się, że mogę zamknąć ten r-k i zostanie otwarty r-k techniczny do spłaty kredytu.
Operacja ta jednak wiąże się z aneksem do umowy kredytowej, a to z kolei z koniecznością poniesienia opłaty zgodnie z tabelą banku.

Z drugiej strony, po co odpowiadałeś, skoro niczego pożytecznego nie wniosłeś.

A wszystkiego nie wiedziałem. Znam stanowisko banku. A to jest stanowisko strony umowy, więc wcale nie musi być dla mnie korzystne.
Liczyłem, że od doświadczonych osób uzyskam poradę, czy bank ma prawo pobierać w takim przypadku opłatę.

Liczyłem, że od doświadczonych osób uzyskam poradę, czy bank ma prawo pobierać w takim przypadku opłatę.
Jeśli zawarł to w tabeli opłat i prowizji - a nie znam aktualnie oferty banku, który by tego nie zrobił - to ma.

Powrót