Kredyt hipoteczny w frankach

• Autor wątku Autor wątku frank2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
frank2001

frank2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,
Mam problem z dawno spłaconym kredytem hipotecznym we frankach szwajcarskich.
Dostałem tydzień temu od banku PKO BP wezwanie do zapłaty kredytu który spłaciłem już 10 lat temu , w piśmie jest podana kwota bez żadnego rozliczenia i wezwanie do zapłaty kwoty w ciągu miesiąca od otrzymania pisma.
W piśmie bank powołuje się na orzeczenie Sądu Najwyższego III CZP 25/22
i że niby zakwestionowałem związania umowy kredytowej , co nie jest oczywiście zgodne z prawdą gdyż kredyt jest dawno spłacony.
Infolinia banku na którą dzwoniłem nic nie wie , i po zapewnieniu ze ktoś się będzie ze mną kontaktował jest cisza.
W piśmie jednocześnie bank sugeruje zawarcie ugody, ale brak informacji na jakich warunkach miałoby to nastąpić.
Jednocześnie bank przysłał też "projekt" oświadczenia o związaniu postanowieniami umowy w którym jest napisane że zrzekam się roszczeń w stosunku do banku w związku niedozwolonymi zapisami umowy.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu sprawy .

wezwanie do zapłaty kredytu który spłaciłem już 10 lat temu

W sytuacji podanej w pytaniu, powinieneś skontaktować się z osobą decyzyjną ( stanowisko kierownicze) w swoim banku. Przedstaw umowę kredytową i kserokopie spłaty kredytu. To na początek powinno wystarczyć.

bank powołuje się na orzeczenie Sądu Najwyższego III CZP 25/22

Na to orzeczenie (uchwała frankowa) powołuje się bank :

Uchwała pełnego składu Izby Cywilnej Sądu Najwyższego z dnia 25 kwietnia 2024 r. , sygn. akt III CZP 25/22
https://www.sn.pl/sites/orzecznictwo/orzeczenia3/iii czp 25-22.pdf

Skoro masz kredyt spłacony to po co bank " odgrzebuje " go po upływie 10 lat i powołuje się na powyższy wyrok. Może mają jakiś bałagan w dokumentacji.

.

Wysyłają teraz do wszystkich, bo boją się przedawnienia roszczenia o zwrot kapitału. Ja bym nic nie robił.

Powrót