Kredyt hipoteczny wspólny

• Autor wątku Autor wątku JUL2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JUL2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jestem po rozwodzie. Wraz z bylym mężem mamy wspólne mieszkanie i na nim wspólny kredyt hipoteczny. Były maz nie mieszka w naszym mieszkaniu i od ponad roku nie płaci rat kredytu zabierając swój dochód ze wspólnego konta. Chciałabym zapytać jak mogę wyegzekwowania od byłego męża połowę ratybiezacej i połowa, ktora wpłaciłam? Były maz nie wyraża rowniez zgody na sprzedaż mieszkania.

jak mogę wyegzekwowania od byłego męża połowę ratybiezacej i połowa, ktora wpłaciłam?
Najpierw wezwij go do zwrotu świadczenie które spełniłaś za niego. Wyszczególnij ile, za co i do kiedy ma zwrócić. Prócz rat kredytu, możesz dochodzić zwrotu połowy opłat wynikających z prawa własności - czynsz/fundusz remontowy czy podatki. Jak nie zareaguje, wnoś pozew cywilny o zapłatę. Wspólność ustała, więc czas pomyśleć o podziale majątku. Inaczej problem może powtarzać się.
Powyższe roszczenia możesz również rozliczyć, przy sprawie o podział. Trzeba pilnować okresu przedawnienia.
Były maz nie wyraża rowniez zgody na sprzedaż mieszkania.
Ma takie prawo i Ty nie zmusisz go do sprzedaży. Nieruchomość może zostać sprzedana na zarządzenie sądu - o ile w sprawie o podział majątku, żadne z Was nie będzie chciało przejąć nieruchomości na własność z jednoczesną spłatą drugiej strony.

Powrót