Kredyt na zakup sprzętów agd a śmierć kredytobiorcy

• Autor wątku Autor wątku Latrommi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Latrommi

Stały bywalec
Odpowiedzi
934
Zmarła moja mama. Nie miała żadnego majątku, z siostrą zamierzamy złożyć oświadczenie o zrzeczeniu się spadku.
Byłyśmy przekonane, że mama kupiła wyposażenie do wynajmowanego mieszkania z oszczędności, które twierdziła, że posiada. Okazało się, że (miesiąc lub 2 przed śmiercią) do wynajmowanego mieszkania mama zakupiła na kredyt sprzęty agd (lodówkę, pralkę i płytę indukcyjną).
Co w tym przypadku z tymi sprzętami? Co my mamy z tym zrobić? W umowie nic nie widzę na temat ewentualnej śmierci kredytobiorcy. Wiem jedynie, że jest tam uwzględnione ubezpieczenie sprzętów.
I z ciekawości - co gdybyśmy w ogóle nie znalazły tej umowy o kredyt i wzięły te sprzęty, bo i tak musimy opróżnić mieszkanie? Ciekawi mnie jak wtedy mogło by się to potoczyć.

Skoro Ty i siostra odrzucicie spadek, zatem to już nie będzie wasz problem.
Odrzucając spadek przestajecie być spadkobiercami - tym samym spadek (w tym również wspomniane sprzęty oraz kredyt) przechodzi na kolejnych spadkobierców ustawowych).

Odrzucając spadek nie tylko nie musicie, ale wręcz nie możecie nic zrobić z pozostawionym przez spadkodawczynię majątkiem ruchomym - bo to nie jest wasz majątek i nie macie żadnego prawa nim rozporządzać.

Art. 691 kc
§ 1. W razie śmierci najemcy lokalu mieszkalnego w stosunek najmu lokalu wstępują: małżonek niebędący współnajemcą lokalu, dzieci najemcy i jego współmałżonka, inne osoby, wobec których najemca był obowiązany do świadczeń alimentacyjnych, oraz osoba, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.
§ 2. Osoby wymienione w § 1 wstępują w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, jeżeli stale zamieszkiwały z najemcą w tym lokalu do chwili jego śmierci.
§ 3. W razie braku osób wymienionych w § 1 stosunek najmu lokalu mieszkalnego wygasa.

Jeżeli umowa najmu wygasła a Wy odrzucacie spadek, to opróżnianie lokalu lepiej pozostawić wynajmującemu i spadkobiercom.

Ostatnia edycja:
Powrót