Kredyt studencki a zaświadczenie z uczelni

• Autor wątku Autor wątku Quee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Quee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Obecnie pobieram kredyt studencki, 11 miesięcy temu podpisałem aneks z bankiem PKO na przedłużenie kredytu studenckiego na studia II stopnia przedstawiając zaświadczenie o czasie trwania moich studiów (3 semestry). Dzisiaj po przedstawieniu zaświadczenia o tym, że nadal jestem studentem otrzymałem informację, że powinienem przedstawić dyplom, iż zaliczyłem II stopień studiów, niestety takowego nie posiadam ponieważ jak wcześniej wspomniałem studia trwają 3 semestry(nie miałem żadnych braków ani powtórek) a bank w swojej bazie danych posiada informację, że trwa 2 semestry. Bank stwierdził, że w takim razie zaczynam spłatę kredytu w najbliższych miesiącach (prawidłowo powinienem zacząć za 2,5 roku). Przeczytałem aneks do umowy i jest tam informacja, że aneks jest ważny aż do ukończenia moich studiów(których jeszcze nie ukończyłem). Po przedstawieniu tego faktu bankowi PKO stwierdzili, że przedstawiłem zaświadczenie z uczelni o tym, że moje studia trwają 2 semestry. Poprosiłem bank o przedstawienia tego zaświadczenia(PKO musi ściągnąć je z archiwum). Niestety nie mam możliwość obecnie pójścia do PKO i podpisania nowego aneksu (jest taka możliwość) ponieważ studiuje za granicą i nie mogę sobie pozwolić na nagły powrót do Polski. Chciałbym się dowiedzieć, czy jeżeli moja uczelnia wystawiła błędne zaświadczenie o czasie trwania studiów to mogę w jakiś sposób donieść sprostowanie z uczelni do banku, że moje studia nigdy nie trwały 2 semestry tylko 3? Jeszcze nie jestem pewny czy uczelnia dała mi błędne zaświadczenie czy to czynnik ludzki wprowadzania danych przez pracownika PKO. Informację tę będę miał jak otrzymam wiadomość z archiwum PKO

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Powrót