kredyt studencki

• Autor wątku Autor wątku adka1375
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adka1375

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam :)
nie wiem za bardzo gdzie sie z tym udac tu na forum, a zanim pojde do banku chcialabuym juz co nieco wiedziec..
mam nastepujace pytania:
1. czy z dochodem 730 zł/os jest sens sie starac?
2. czy poreczycielem moga byc obce osoby?
3. czy poreczyczycielem moze byc osoba z kredytem, w przypadku gdy zanim ja zaczne splacac kredyt studencki ta osoba juz splaci swoj kredyt?

prosze o wiecej info jesli ktos cos wie...

z gory bardzo dziekuje

Witaj,
wniosek o udzielenie kredytu składa się w oddziale banku wybranego przez studenta.
Wnioski składa się w jednym z niżej wymienionych banków:
PKO Bank Polski S.A.,
Bank PEKAO S.A.,
Bank Polskiej Spółdzielczości S.A. (wraz ze zrzeszonymi bankami spółdzielczymi),
SGB-Bank S.A. (wraz ze zrzeszonymi bankami spółdzielczymi).

Termin składania wniosków upływa z dniem 15 listopada 2014 r. Szczegółowych informacji na temat PORĘCZEŃ udzielają banki kredytujące.
W przypadku braku możliwości sprostania wymogom banków w zakresie zabezpieczenia spłaty kredytu, student może ubiegać się o poręczenie udzielane przez Bank Gospodarstwa Krajowego z Funduszu Poręczeń Kredytowych. Obecnie poręczenie BGK wynosi 70% kredytu w przypadku studentów, których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1000 zł, a w przypadku sierot oraz w przypadku studentów, których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 600 zł – 100 %,. Poręczenie BGK można uzyskać w jednym z banków kredytujących.

Przy wyliczaniu dochodu będą brane pod uwagę dochody netto. Do wniosku dołącza się informacje o wysokości miesięcznego dochodu na osobę w rodzinie studenta w roku kalendarzowym poprzedzającym złożenie wniosku, czyli za rok 2013. Sposób dokumentowania dochodów jest podobny do sposobu obowiązującego przy ubieganiu się o stypendium socjalne w PK, co pozwoli studentom starającym się zarówno o kredyt, jak i o stypendium socjalne na posługiwanie się takimi samymi zaświadczeniami i oświadczeniami.

W roku akademickim 2014/2015 dochód na osobę w rodzinie studenta uprawniający do otrzymania kredytu będzie ustalony przez MNiSW w grudniu br.
Ubiegłoroczny limit określający maksymalną wysokość dochodu na osobę w rodzinie studenta wyniósł 2.300 zł na osobę, w rodzinie studenta.
Zatem myślę, że w Twoim przypadku sens jest ;)
Pozdrawiam

Hej, super informacje. Żałuję, że wiedziałem o temacie tak dużo, zanim zdecydowałem się wziąć swój kredyt studencki. Wstyd przyznać, ale trochę się zadłużyłem, biorąc zwykłą chwilówkę (stąd też założyłem z kumplem bloga: /spiraladlugow.pl | jak zapobiegać windykacji
Także nie polecam, ale może z kredytem studenckim było by lepiej. Powodzenia w takim razie!

Ja kiedyś korzystałem z kredytu studenckiego, ale chyba mniej wtedy było całej tej biurokracji.

Powrót