Kredyt w AIG

• Autor wątku Autor wątku januszt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

januszt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę poradźcie co mam zrobić, w maju zaciągnąłem kredyt w banku AIG, po czym choroba pozbawiła mnie pracy, przeszedłem na rentę z całkowitą niezdolnością do pracy, kwota wypłacanej renty ledwo wystarcza na pokrycie kosztów leczenia co dopiero spłaty, wystąpiłem do banku o restrukturyzację kredytu, tak bym z renty mógł spłacać zadłużenie, jednak bank nie wyraził na to zgodę, żąda bym natychmiast spłacił zadłużenie. Nie wiem co robić.
Janusz

Niestety nie wiele można zrobić. Jeżeli kredyt nie będzie spłacany pójdzie pod egzekucję komorniczą.
Wystąpić z pismem do AIG o zawarcie aneksu do umowy kredytowej i zaproponować najkorzystniejszy układ rozbicia rat które byłby Pan spłacać może się zgodzą. Podać swoją trudną sytuację finansową oraz to że chce się Pan wywiązać ze swoich zobowiązań wobec AIG tylko że nie da rady przy tak skonstrułowanej umowie.

Nie wiem, ile wynosi rata, nie wiem, ile otrzymuje Pan renty, a ma to pewne znaczenie.
Jeśli wykaże Pan bankowi, że więcej jest Pan w stanie płacić im bezpośrednio, niż ma prawo ściągnąć komornik, to powinni pójść na ustępstwa. Czyli udowodnić wysokość obecnych dochodów, porównać z kwotą wolną od zajęcia komorniczego.
W razie odmowy, proszę nie kończyć na rozmowie z szeregowym pracownikiem, tylko interweniować u przełożonych.
Kwoty, jakie przeznacza Pan na leczenie i utrzymanie nie mają znaczenia.

Powrót