kredyt, wyjazd z polski, nieaktualny adres, w tym czasie windykacja

• Autor wątku Autor wątku chaoslord
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chaoslord

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Były 2 kredyty (tak, wiem. kredyty się spłaca) w 2009r lub 2008.
Wyprowadziłem się z adresu A i zameldowałem się w innej części kraju na adresie B na początku 2011r.
Po czym w połowie roku 2011 wyjechałem do pracy za granicę (mam pismo z firmy z pieczątką z potwierdzeniem, że pracowałem za granicą z datami zatrudnienia).
w 2013r. wymeldowałem się z adresu B.
Wróciłem do kraju w 2019r.
Zameldowałem się na adresie C.
Rozliczyłem się z podatku za 2022r i dostałem informację, że zwrot przejął komornik. Nie zajął mi konta, bo konta w Polsce nie mam, nie mam też stałej pracy, więc pensji też nie zajął.
2 postanowienia e-sądu w Lublinie z 2013 i 2014r.
"doręczone" na adresie B czyli niedoręczone, bo nikt tego za mnie nie podpisał i nie odebrał.
Komornik działa na zlecenie Best S.A.

Czy mogę starać się o przywrócenie terminu i starać się o zarzut przedawnienia? (według tego postu o przedawnieniu? https://forumprawne.org/windykacja/360809-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html)

Jeśli tak, to czy jest ktoś kto może mi pomóc (odpłatnie) pomóc załatwić te sprawy?

chaoslord napisał:
Czy mogę starać się o przywrócenie terminu i starać się o zarzut przedawnienia?
tak możesz wrócić do sprawy składając sprzeciwy do nakazów zapłaty z odpowiednimi dowodami potwierdzającymi, że podczas próby doręczenia przesyłek sądowych przebywałeś pod innym adresem zamieszkania, zaznaczam, że wniosek o przywrócenie terminu na wniesienie sprzeciwu jest bezprzedmiotowy gdyż dla ciebie termin na wniesienie sprzeciwu jeszcze się nie otworzył.

ok, czyli składam sprzeciw bo nie doręczono właściwie. i co dalej?
dopiero jak dostanę odpowiedź to mogę starać się o zarzut przedawnienia?

przedawnienie sąd bada z urzędu. (nie trzeba o to wnosić)

krzysieksiema napisał:

okazało się, że jeden nakaz jest wydany przez sąd w Elblągu. wypowiedzenie kredytu było w 2011r. a nakaz zapłaty wydany przez ten sąd w 2016r. więc 2 lata po przedawnieniu, więc jakim cudem to przeszło?

krzysieksiema napisał:
pamiętać trzeba o nowelizacji kodeksu cywilnego,
chaoslord napisał:
okazało się, że jeden nakaz jest wydany przez sąd w Elblągu. wypowiedzenie kredytu było w 2011r. a nakaz zapłaty wydany przez ten sąd w 2016r. więc 2 lata po przedawnieniu, więc jakim cudem to przeszło?
zatem sprawa trafiła przed nowelą prawa, zatem sąd z urzędu nie badał przedawnienia i to dłużnik w tym okresie musiał podnieś zarzut przedawnienia,

panowie, w obu sprawach sukces. dostałem dzisiaj pismo o uchyleniu nakazu zapłaty w całości. a w drugiej sprawie też się dowiadywałem, że sprawa została rozpatrzona, ale jeszcze nie zostało do mnie wysłane pismo.
A jak się w międzyczasie best dowiedział, że uchylono to udając że nic nie wie wydzwania, kiedy spłacę resztę XD

chaoslord napisał:
panowie, w obu sprawach sukces. dostałem dzisiaj pismo o uchyleniu nakazu zapłaty w całości.
gratulacje,
chaoslord napisał:
A jak się w międzyczasie best dowiedział, że uchylono to udając że nic nie wie wydzwania, kiedy spłacę resztę XD
z nimi to na razie nie rozmawiaj, szkoda nerwów.

robinson21 napisał:

mam jednak mały problem z jedną sprawą.
O ile sąd w Lublinie wysłał mi postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu, o tyle drugi sąd w Elblągu takiego postanowienia nie przysłał. Przysłał tylko, że "ponownie doręcza nakaz zapłaty itd. itp." od którego się odwołałem. Po jakimś czasie dowiedziałem się dzwoniąc do nich, że sprawa na nadany nowy numer, sprawa jest w toku, czekają na odpowiedź prawnika ze strony pozywającej, po wniesieniu przeze mnie sprzeciwu.
Nie dostałem jednak od nich żadnego pisma jak z Lublina, że sprzeciw jest skutecznie wniesiony.
Pani mi powiedziała na infolinii, że takiego czegoś nie wystawiają.
Pytanie czy samo pismo o ponownym doręczeniu nakazu zapłaty jest na tyle mocnym dokumentem, żeby komornik wstrzymał egzekucję i na zwrot kasy z firmy windykacyjnej (którą komornik w międzyczasie częściowo ściągnął ode mnie)?

chaoslord napisał:
mam jednak mały problem z jedną sprawą.
O ile sąd w Lublinie wysłał mi postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu, o tyle drugi sąd w Elblągu takiego postanowienia nie przysłał. Przysłał tylko, że "ponownie doręcza nakaz zapłaty itd. itp." od którego się odwołałem. Po jakimś czasie dowiedziałem się dzwoniąc do nich, że sprawa na nadany nowy numer, sprawa jest w toku, czekają na odpowiedź prawnika ze strony pozywającej, po wniesieniu przeze mnie sprzeciwu.
Nie dostałem jednak od nich żadnego pisma jak z Lublina, że sprzeciw jest skutecznie wniesiony.
Pani mi powiedziała na infolinii, że takiego czegoś nie wystawiają.
Pytanie czy samo pismo o ponownym doręczeniu nakazu zapłaty jest na tyle mocnym dokumentem, żeby komornik wstrzymał egzekucję i na zwrot kasy z firmy windykacyjnej (którą komornik w międzyczasie częściowo ściągnął ode mnie)?
pozostaje zatem czekać a w między czasie założyć sobie konto na portalu informacyjnym sądu w Elblągu,

w obu sprawach sukces
Spokojnie. To że wniosłeś/wniesiesz sprzeciw i nakaz utraci moc, wcale nie oznacza sukcesu. Czekaj na prawomocne rozstrzygnięcie.

panowie i panie. ogłaszam sukces w obydwu sprawach.
teraz best s.a. musi mi zwrócić kasę nienależnie zabraną przez komornika.

brawo wy za pomoc!

Powrót