Kremacja i pochówek bez zgody rodziny – czy po czasie da się coś zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Rox02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rox02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Piszę z prośbą o opinię i wskazówki, ponieważ od dłuższego czasu nie daje mi spokoju sytuacja związana ze śmiercią i pochówkiem mojego bliskiego członka rodziny i nie wiem, czy po czasie mam jeszcze jakiekolwiek możliwości działania.

Zgon miał miejsce w 2022 roku. Zmarły chorował na raka (nie zmarł na COVID). Mimo to doszło do bardzo szybkiej kremacji – od momentu zgonu do kremacji minęło około 17,5 godziny. Z tego, co wiem, co do zasady obowiązuje wymóg 24 godzin od śmierci do pochówku lub kremacji, chyba że istnieją wyjątkowe podstawy sanitarne. Do dziś nie wiem, czy w tym przypadku istniały jakiekolwiek formalne podstawy do skrócenia tego czasu.

Największy problem polega na tym, że kremacja i pochówek odbyły się bez zgody rodziny. Rodzina nie została wcześniej poinformowana ani nie wyraziła zgody na kremację ani na miejsce pochówku. O wszystkim dowiedzieliśmy się dopiero po fakcie. Rodzina zmarłego również nie została powiadomiona. Zmarły był określany jako osoba bezdomna, jednak rodzina istniała i była możliwa do ustalenia – nikt nie próbował się z nami skontaktować.

Sprawą zajmowała się osoba trzecia – kurator sądowy. Do dziś nie wiadomo:

• czy kurator posiadał postanowienie sądu uprawniające go do decydowania o kremacji i pochówku,
  • czy miał prawo działać bez zgody i wiedzy rodziny,
  • czy w ogóle dokonano ustaleń dotyczących istnienia rodziny zmarłego.

Dodatkowo pojawiły się sprzeczne informacje ze strony krematorium. W jednej rozmowie telefonicznej członek rodziny usłyszał, że dana osoba była tam kremowana, natomiast w późniejszej rozmowie przekazano informację, że taka osoba w ogóle nie figuruje w dokumentacji. Podczas próby uzyskania wyjaśnień co do podstaw prawnych kremacji bez zgody rodziny nie uzyskano jednoznacznych odpowiedzi.

Do dnia dzisiejszego:

• rodzina nie otrzymała żadnej dokumentacji dotyczącej kremacji (karta kremacji, protokół identyfikacji, potwierdzenie przekazania urny),
  • brak jest dowodów potwierdzających, że faktycznie doszło do kremacji tej osoby,
  • istnieją wątpliwości, czy osoba pochowana w danym miejscu to rzeczywiście zmarły.

Dodatkowo osoba trzecia odmówiła wydania pamiątek po zmarłym, które należały do rodziny.

Cała sytuacja budzi poważne wątpliwości natury prawnej i moralnej. Celem nie jest wywoływanie konfliktu, lecz ustalenie, czy wszystko odbyło się zgodnie z prawem oraz czy po upływie czasu możliwe jest jeszcze jakiekolwiek wyjaśnienie sprawy.

Moje pytania:

• czy w takiej sytuacji po czasie można jeszcze podjąć jakiekolwiek działania,
  • czy kremacja bez zgody rodziny i bez jej poinformowania była zgodna z obowiązującymi przepisami,
  • czy w 2022 roku, w okresie obowiązywania przepisów covidowych, dopuszczalna była kremacja poniżej 24 godzin od zgonu,
  • czy warto próbować uzyskać dokumentację z krematorium, domu pogrzebowego lub sądu,
  • czy zgłoszenie sprawy do sądu lub prokuratury ma sens po takim czasie.

Będę wdzięczna za każdą merytoryczną opinię lub wskazówki, od czego ewentualnie zacząć.

Wlasnie moze prokurator osiagnie dostep do dokumentacji sadowej, jesli byl to kurator sadowy powinny byc gdzies slady. za pozno nie jest aby wyjasnic watpiwosci i uzyskac troche spokoju, ale trzeba zdecydowamych dzialan, wytrwalosci i zdrowia.

Powrót