KRUS 0dwołanie od decyzji

• Autor wątku Autor wątku irekt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irekt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Na początku października dostałem powiastkę z KRUS, że zostaje mi cofnięta renta. Nie zgadzam się z tą decyzją i złożyłem odwołanie do sądu. Zgodnie z obowiązującą procedurą odwołanie złożyłem do placówki KRUS, której decyzję kwestionowałem. Od tej chwili minęły już trzy tygodnie, a ja nie otrzymałem żadnej informacji ani z KRUS, że akta przekazano do sądu ani z sądu, że akta tam wpłynęły.

Mam wobec powyższego pytanie. Czy KRUS przekazując moją sprawę do sądu ma obowiązek mnie powiadomić o tym fakcie oraz czy sąd ma obowiązek powiadomić mnie o wpłynięciu akt z KRUS? Jakie przepisy to regulują?

Zgodnie z art 83 ust 7 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych
Jeżeli odwołanie nie zostało w całości lub w części uwzględnione, Zakład przekazuje niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania, sprawę do sądu wraz z uzasadnieniem.

Przepisy te odpowiednio stosuje się do KRUS.

KRUS nie informuje o przekazaniu sprawy do Sądu.

Pierwsze pismo dostanie Pan od Sądu i będzie to albo zawiadomienie o rozprawie albo postanowienie o powołaniu biegłych - tu praktyka sędziów jest różna, niektórzy wydają postanowienia o biegłych na posiedzeniu niejawnym a niektórzy najpierw przeprowadzają czynności wyjaśniające.

Proponuję, żeby Pan zadzwonił do Obsługi Prawnej Pana Oddziału i tam uzyska Pan informację jak została załatwiona Pana sprawa.

Jaka była treść decyzji ??
i na jakiej podstawie odmówiono prawa do renty

Powrót