Krus a staż. Problem

• Autor wątku Autor wątku ania.wawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania.wawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Otóż chciałabym pracować w administracji ale jedyną drogą do tego jak na razie jest pójście na staż. Ale niestety staże są tylko z UP a ja mam ziemię i jestem w KRUSIE czyli teoretycznie pracuje "na ziemi" i w UP nie mogę się zarejestrowac.
Co mam zrobić? Bardzo chciałabym iść na staż .

Pozbyć się nieruchomości rolnych w takiej ilości by mieć mniej niż 2 ha przeliczeniowe.

Witam mam również problem odnośnie stażu a dokładniej chciałabym dowiedziec sie czy jeśli ucze sie w trybie zaocznym i jestem zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna a mój ojciec prowadzi własną dzialalnosc na krusie czy moglby mnie przyjąć jako córkę na staż u siebie? a jesli tak to jakie wrunki trzeba spelnic a takze co i gdzie dostarczyc za papiery. z gory dziekuje za pomoc

Dariusz! napisał:
Pozbyć się nieruchomości rolnych w takiej ilości by mieć mniej niż 2 ha przeliczeniowe.

czy wydzierżawienie owych gruntów wchodzi w grę?

tak mozesz wydzierżawić, ale musisz przedstawić w krusie umowę dzierżawy i wykreśla cie z krusu, ale też wiedz ze dzierżawa trwa min.10lat,

witam.chciałabym się dowiedzieć co mogę zrobić w następującej sytuacji. Otóż jestem na 5-tym roku studiów dziennych, rodzice przepisali mi miesiąc temu działkę z polem o powierzchni 1,34 ha rzeczywistych, a w czerwcu wychodzę za mąż? czy i od kiedy muszę opłacać KRUS, czy mogę po zakończeniu nauki odrobić sobie staż w UP, i czy mój przyszły mąż też będzie musiał opłacać składki KRUS?

podlegasz obwiazkowemu ubezpieczeniu krus, ponieważ posiadasz ponad 1ha pola, nie stety prawa do stażu nie masz (też nad tm boleje bo ejstem w identycznej sytuacji, ale rolnik nie ma prawa dos stażu, bo wegług UP rolnik nie jest osobą bezrobotną), po slubie mąż takze będzie na obowiazkowym krusie, miesiac temu otrzymałaś działke wiec musisz zapłacic za pierwszy kwartał,jest to kwota 366zł, nie wazne ze sie uczysz, zapłacic musisz, krus nie wysyła pism o zapłatę, to jest w zadaniu rolnika, zapłąć teraz unikniesz zbędnych odsetek, aby podlegać krusowi nieobowiazkowemu musi sie mieć ponizej 1ha, powyzej już składka jest obowiazkowa,

Witam,bardzo dziękuje za odpowiedz.
Chciałabym się jeszcze zapytać czy w mojej sytuacji jest możliwość oddania w dzierżawę tej działki na 10 lat np.mojemu tacie,bądź przyszłemu mężowi? A także czy po oddaniu tej działki w dzierżawę będę miała możliwość zapisania się do UP i odrobieniu stażu po szkole?

A co będzie jeśli tą działkę oddam w dzierżawę mojemu mężowi? Prawnie z tego co się orientuje to jest tylko mój majątek,bo jest na mnie zapisana ta działka.
I jeśli podpisze umowę na 10 lat dzierżawę czy będę mogła ją zerwać np.po 5 latach bez kary?

nic tutaj dzierżawa nie da, musiała byś sprzedać, albo przepisac na kogoś(prócz meża) ale to jest duzy koszt u notsriusza, ja za przepisanie działki 1ha16ar zapąłciłam 3tys zł,
nie ważne czy majatek masz przed ślubem czy po, obciążenie krusu jest niestety równe dla meża jak i żony, wiem bo jestem w identycznej sytuacji, najbardziej mi szkoda stażu,
w twojej sytuacji to chyba zostało tylko płacic krus, co prawda jest mozliwosć ze udowodnisz w krusie iz nie pracujesz na tej działce, gdzie ci to swiadczy 2świadkó plus sołtys, i zostajesz wykreslona z krusu,ale jak to ejst z właścicielem tej działki to nie wiem dokładnie,

witam.chciałabym się dowiedzieć co mogę zrobić w następującej sytuacji. Otóż w czerwcu 2013 roku wyszłam za mąż.W lutym 2013roku moi rodzice przepisali mi działkę z polem o powierzchni 1,34 ha rzeczywistych? Czy muszę w tej sytuacji zgłosić męza do Krusu,czy będzie musiał opłacać składki KRUS? ( dodam,że ten majątek,który obecnie posiadam jest tylko mój, nabyty jeszcze przed zawarciem związku małżeńskiego).Proszę o pomoc

to nie wazne że to zostało przepisane przed ślubem, twój mąż ma obowiazek płacic krus, chyba ze twój mąż udowodni iz na tej działce nie pracuje, wtedy będzie zwolniony z krusu,

Nic nie musi udowadniać. Wystarczyć ma fakt, że nie jest właścicielem, a nawet gdyby był, to oświadczenie, że nie pracuje w gospodarstwie rolnym ( nie prowadzi działalności rolniczej ).
Sizilenka napisał:
ze twój mąż udowodni iz na tej działce nie pracuje
no i też iż, że nie jest wielbłądem.:confused: wtedy będzie zwolniony z dźwigania ciężarów na pustyni. To to samo.

A jak mamy to udowodnić,że nie pracuje na tej działce? Dodam,że oboje jesteśmy jeszcze zameldowani u swoich rodziców. Wystarczy z gminy wziąść oświadczenie z pieczątką wójta,że nie pracuje na tym gospodarstwie?

masz ułatwioną sprawę, a nawet rozwiązaną, jeżeli masz inne zameldowanie niż tam gdzie znajduje się gospodarstwo w ogóle nie masz obowiązku płacenia krusu,

to wystarczy tylko zgłosić sie do Krusu i powieedzieć Paniom o tym fakcie?czy jednak na wszelki wypadek mieć oświadczenie o nie pracowaniu na tej działce?

wystarczy im powiedzieć że masz inne zameldowanie,

Dariusz! napisał:

No tak, ale przypuśćmy że Ja chce pozbyć się ziemi ale mój mąż chce być rolnikiem i uprawia ją i on nie chce pozbywać się ziemi a zresztą ta ziemi jest przepisana na męża (ojcowizna). Plusem jest to że mieszkamy oddzielnie i nie mamy wspólnego miejsca zamieszkania. Co robić!

witam. ja mam z kolei inny temtat. zona pracuje na etacie. bedziemy na nia otwierac dzialalnosc. ja bede zarejestrowany w na krusie ale jako domownik pomagajacy. czy moge bys na stazu w firmie zony i nadal byc na krusie ? czy mozna jakos to pogodzic ?

Powrót