KRUS a staż z UP

• Autor wątku Autor wątku amidala24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amidala24

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Podpinając się pod temat proszę o odpowiedź na poniższą zagwozdkę.
Osoba, która jest ubezpieczona w KRUS (żona rolnika, który jest w posiadaniu 1,95 ha przeliczeniowo) podejmuje staż z UP. Czy w tym wypadku płatnikiem składek pozostaje w dalszym ciągu KRUS czy UP? W jaki sposób należy to załatwić z KRUSem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wydaje mi się, że nie można mieć tego i tego, tzn. być w KRUS i odbywać staż w ZUS.

Czy Pani urząd pracy wydał pozwolenie na staż, wiedząc, że jest Pani ubezpieczona w KRUS?

Pytałam wstępnie w UP i twierdzą, że nie ma przeciwwskazań. Jestem zarejestrowana w UP, mam określony II profil pomocy.

Z uwagi na fakt, iż zarejestrowała się Pani w PUP jako osoba bezrobotna podlega Pani obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu z tego tytułu w PUP. Należy jak najszybciej ten fakt zgłosić do KRUS.
Płatnikiem składek od dnia rejestracji jest bowiem PUP, a nie KRUS.

amidala24 napisał:
Podpinając się pod temat proszę o odpowiedź na poniższą zagwozdkę.
Osoba, która jest ubezpieczona w KRUS (żona rolnika, który jest w posiadaniu 1,95 ha przeliczeniowo) podejmuje staż z UP. Czy w tym wypadku płatnikiem składek pozostaje w dalszym ciągu KRUS czy UP? W jaki sposób należy to załatwić z KRUSem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czy w KRUS masz ubezpieczenie tylko zdrowotne czy są również składki społeczne?
Jesli odpowiesz na to pytanie to będą dalesze instrukcje:)

Kosssz napisał:
Z uwagi na fakt, iż zarejestrowała się Pani w PUP jako osoba bezrobotna podlega Pani obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu z tego tytułu w PUP. Należy jak najszybciej ten fakt zgłosić do KRUS.
Płatnikiem składek od dnia rejestracji jest bowiem PUP, a nie KRUS.

Jeśli osoba jest zarejestrowana w PUP jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku a jednocześnie posiada gospodarstwo rolne (lub pracuje w gospodarstwie jako domownik) do 2 ha przeliczeniowych i z tego tytułu opłaca składki na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne w KRUS, PUP nie zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego.
Jeśli osoba pobiera z PUP świadczenia, np zasiłek dla bezrobotnych lub stypednium za które istnieje obowiązek opłacania składek na ubezpieczenia społeczne w ZUS, osoba informuje KRUS i za ten okres bezrobotny nie odprowadza składek z tyt. pracy w gospodarstwie.

Ostatnia edycja:
j-ms napisał:
Czy w KRUS masz ubezpieczenie tylko zdrowotne czy są również składki społeczne?
Jesli odpowiesz na to pytanie to będą dalesze instrukcje:)

W KRUS płacę składki społeczne, natomiast ubepieczenie zdrowotne mam "w pakiecie".

Za rolników objętych ubezpieczeniem zdrowotnym, którzy prowadzą działalność rolniczą na gruntach rolnych poniżej 6 ha przeliczeniowych, oraz za domowników, składki na ubezpieczenie zdrowotne finansowane są przez budżet państwa.

amidala24 napisał:
W KRUS płacę składki społeczne, natomiast ubepieczenie zdrowotne mam "w pakiecie".
Mozesz iść na staż, informujesz o tym Krus i za okres pobierania stypendium, do Krus nie odprowadzasz składek

Żonie wypowiedziano staż ponieważ ja prowadze gospodarstwo rolne o powierzchni przeliczeniowej 5.90ha nabytego jeszcze przed ślubem. PUP jest w trakcje wydawania decyzji o przerwaniu stażu żony.
Czy żona nie może być zarejestrowana w PUP jako bezrobotna z pełnymi świadczeniami czyli z prawem do odbywania stażu?? Czy wyrok NSA w podobnej sprawie nie otwiera drogi dla współmałżonków rolników do rejestracji w PUP i korzystania z pełni ich praw?? proszę o odpowiedz. Sygnatura akt I OSK 100/14

w mojej ocenie, jeśli żona nie jest właścicielem gospodarstwa, a jedynie zamieszkuje na jego terenie powyżej 2 ha (przeliczeniowe) i nie pracuje w gospodarstwie - moze mieć status bezrobotnego i korzystać z wszystkich praw dla tego statusu

czy ktoś może podać podstawę prawną powyższych twierdzeń? dokładnie chodzi o to, że w czasie w którym osoba jest zarejestrowana w Pup jako bezrobotna nie powinna być podwójnie ubezpieczona i płacic do krusu . Bardzo prosze o szybką pomoc

Powrót