Krus i zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku siaba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siaba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Moja mama straciła pracę 28 lutego (piątek), 3 marca (poniedziałek) poszła się zapisać jako osoba bezrobotna. W ZUSie jednak dowiedziała się, ze status osoby bezrobotnej otrzyma dopiero w dniu 11 marca,
a ponieważ ona i jej mąż (który nie jest rolnikiem i pracuje za granicą) posiadają 1 hektar pola, musi zapłacić krus za okres od zwolnienia z pracy do okresu przyznania jej statusu osoby bezrobotnej (czyli 11 dni).
Moja mama udała się do krusu w celu uiszczenia opłaty.
Tam niestety okazało się, że nie jest to takie proste, poniewaz, aby opłacić krus, moja mama musi się zarejestrować jako rolnik (którym nie jest i nie bedzie), przynieść ogromną ilość papierów (wszystkie świadectwa pracy swoje i małżonka, okresy chorobowego z zusu swoje oraz małżonka, akty własności, świadectwa ślubu, itp itd, czyli wszystko co jest niezbędne, aby się zarejestrować w krusie).
Problem w tym, że mama nie jest w stanie zdobyć tych dokumentów, a już w szczególności dokumentów męża, który od wielu lat nie mieszka w Polsce.

Moje pytanie brzmi: Czy moja mama powinna płacić krus?
A jeśli tak, to czy sprawy z papierami nie da się jakość obejść?
Nadmieniam, że sprawa jest już trochę przedawniona, ponieważ już od 11 marca moja mama dostaje zasiłek dla bezrobotnych.

Powrót