KRUS i ZUS

• Autor wątku Autor wątku PanPawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanPawelek

Użytkownik
Odpowiedzi
56
No witam, mój ojciec kilka lat temu ubezpieczył mnie w KRUS.

1. Pierwsze pytanie, czy z ZUS, albo KRUS da się wziąść jakieś pieniądze (dofinansowanie itp..?) Bo dowiedziałem się, że mój brat ma jakieś długi właśnie w ZUS'ie. Jeżeli tak to jak to się dokładnie nazywa (jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o te sprawy.)

2. Czy jest możliwość zaczerpnięcia gotówki na cokolwiek z ZUS albo KRUS? Jeżeli chodzi o potwierdzenie tożsamości to mój brat jest podobny do mnie, więc bez problemu mogli poręczyć się moim dowodem i wrobić mnie w jakieś długi, a pieniądze wziąść dla siebie. Jeżeli coś takiego istnieje to jak to sprawdzić, czy z niczym nie zalegam, czy mam jakieś zadłużenia, dofinansowania cokolwiek... Bo skoro brat ma jakiś dług to podejrzewam, że również bez mojej wiedzy mogli coś pobrać na moją osobę.

Ostatnia edycja:
ZUS i KRUS to nie instytucje pożyczkowe. Jak ktoś ma zaległości w tych instytucjach to znaczy że nie płacił składek.

Owner99 napisał:
ZUS i KRUS to nie instytucje pożyczkowe. Jak ktoś ma zaległości w tych instytucjach to znaczy że nie płacił składek.

Wiem, że to nie instytucje pożyczkowe, ale może są jakieś dotacje/dofinansowania skoro brat jest zadłużony.

Swoją drogą da się sprawdzić, czy ja mam jakieś zaległości w ZUS, albo w KRUS?

Można sprawdzić. Idź do najbliższego oddziału i zapytaj.

Owner99 napisał:
Można sprawdzić. Idź do najbliższego oddziału i zapytaj.

Czyli rozumiem, że nie ma możliwości sprawdzanie tego w internecie?

Są konta elektroniczne w ZUS i KRUS, ale żeby je założyć trzeba i tak odwiedzić oddział.

Owner99 napisał:
Są konta elektroniczne w ZUS i KRUS, ale żeby je założyć trzeba i tak odwiedzić oddział.

Rozumiem, a jak myślisz jest w ogóle możliwe, że mogłoby mi się coś naliczać skoro ja sam nigdy się nie rejestrowałem w ZUS/KRUS? A wiem, że mam ubezpieczenie społeczne, bo normalnie korzystam z NFZ.

Skoro ojciec mnie gdzieś zarejestrował to nie jest tak, że ewentualnie gdyby nie płacił składek to naliczałyby się na niego?

Kolejna sprawa nie wiem, czy w ogóle faktycznie jestem zarejestrowany akurat w KRUS, bo ojciec jest patologicznym kłamcom, więc już w nic mu nie wierzę, da się jakoś sprawdzić gdzie dokładnie jestem ubezpieczony?

A to już sam musisz wiedzieć gdzie jesteś czy w ZUS czy w KRUS. Nikt Ci tego nie wywróży.

Owner99 napisał:
A to już sam musisz wiedzieć gdzie jesteś czy w ZUS czy w KRUS. Nikt Ci tego nie wywróży.

No właśnie nawet nie mam pewności, czy to jest KRUS. Myślałem, że jest możliwość sprawdzenia skąd mam ubezpieczenie w NFZ.

I skoro wiem, że na pewno jestem gdzieś ubezpieczony przez ojca to, czy jest w ogóle możliwość, że naliczają mi się jakieś składki na moją osobę? To nie jest tak, że gdyby ich nie opłacał to naliczałyby się na niego ze względu, że to on mnie ubezpieczył?

Najpierw ogarnij gdzie jesteś ubezpieczony i na jakiej zasadzie to będziesz wszystko wiedział.

Owner99 napisał:
Niekoniecznie. Można założyć (ZUS) i potwierdzić przez bank. Zrozumiałe że trzeba mieć konto w tym banku.
Chciałbym poznać adres strony do konta elektronicznego KRUS-u

Dziękuję.
Zapoznałem się co prawda tylko z opisem, bez rejestracji ale sądzę że nie spełnia moich oczekiwań. To jest raczej forma korespondencji, a mnie interesuje historia ubezpieczenia w KRUS na zasadzie jak w ZUS

Owner99 napisał:

Nie takie było pytanie, załóżmy że mówi prawdę i jestem faktycznie zarejestrowany w KRUS. I załóżmy, że udałbym się do placówki w moim mieście to dochodzą tutaj dwa pytania:
1. Czy to nie jest tak, że trzeba iśc do placówki w którym są ziemie? Bo ojciec równie dobrze mógł składać wniosek w innym mieście.
2. Czy skoro to ojciec mnie ubezpieczył to, czy nawet udzielą mi takich informacji?

PanPawelek napisał:
No witam, mój ojciec kilka lat temu ubezpieczył mnie w KRUS.

Tatuś ubezpieczył i synek nie wie? Ile ty masz lat? Zastanów się na początek jaki masz status? Co to znaczy ubezpieczył? Dopisał ciebie do swojego ubezpieczenia? Kto płaci składki?

PanPawelek napisał:
1. Pierwsze pytanie, czy z ZUS, albo KRUS da się wziąść jakieś pieniądze (dofinansowanie itp..?) Bo dowiedziałem się, że mój brat ma jakieś długi właśnie w ZUS'ie. Jeżeli tak to jak to się dokładnie nazywa (jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o te sprawy.)

Długi brata to długi brata. Co tobie do tego?

PanPawelek napisał:
2. Czy jest możliwość zaczerpnięcia gotówki na cokolwiek z ZUS albo KRUS? Jeżeli chodzi o potwierdzenie tożsamości to mój brat jest podobny do mnie, więc bez problemu mogli poręczyć się moim dowodem i wrobić mnie w jakieś długi, a pieniądze wziąść dla siebie. Jeżeli coś takiego istnieje to jak to sprawdzić, czy z niczym nie zalegam, czy mam jakieś zadłużenia, dofinansowania cokolwiek... Bo skoro brat ma jakiś dług to podejrzewam, że również bez mojej wiedzy mogli coś pobrać na moją osobę.

No to mówimy o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Jak go dowiedziesz a to raczej nie będzie trudne w tym przypadku to jego skutki ciebie nie obciążają.

PanPawelek napisał:
skoro brat jest zadłużony.

Swoją drogą da się sprawdzić, czy ja mam jakieś zaległości w ZUS, albo w KRUS?

To chcesz sprawdzać siebie czy brata, bo jak brata to nie masz podstaw, a jak siebie to bez problemu uzyskasz informację w każdym oddziale ZUSu czy KRUSu, a dodatkowo jak masz tam jakieś zadłużenie to zapewne dostałbyś pismo w tej sprawie z wezwaniem do zapłaty więc byś wiedział.

PanPawelek napisał:
Nie takie było pytanie, załóżmy że mówi prawdę i jestem faktycznie zarejestrowany w KRUS. I załóżmy, że udałbym się do placówki w moim mieście to dochodzą tutaj dwa pytania:
1. Czy to nie jest tak, że trzeba iśc do placówki w którym są ziemie? Bo ojciec równie dobrze mógł składać wniosek w innym mieście.
2. Czy skoro to ojciec mnie ubezpieczył to, czy nawet udzielą mi takich informacji?

ad1. W dowolnym mieście.
ad2. Na temat ojca zdecydowanie nie. Na temat twój zdecydowanie tak.

Możesz też zapytać wysyłając list pocztą albo przez EPUAP.

jan.jakub napisał:
Dziękuję.
Zapoznałem się co prawda tylko z opisem, bez rejestracji ale sądzę że nie spełnia moich oczekiwań. To jest raczej forma korespondencji, a mnie interesuje historia ubezpieczenia w KRUS na zasadzie jak w ZUS

Czyżby multikonto i nicki się pomyliły? :D

Ostatnia edycja:
PLobywatel napisał:
Tatuś ubezpieczył i synek nie wie? Ile ty masz lat? Zastanów się na początek jaki masz status? Co to znaczy ubezpieczył? Dopisał ciebie do swojego ubezpieczenia? Kto płaci składki?

Ale po co te złośliwości? Jaki mam status? nie wiem, ważne że mogę korzystać z NFZ.
Z tego co mowił to chyba tak, dopisał mnie do swojego ubezpieczenia. A składki niby miał płacić cały czas ojciec, ja nigdy w życiu nie zapłaciłem żadnej składki na ubezpieczenie.

PLobywatel napisał:
No to mówimy o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Jak go dowiedziesz a to raczej nie będzie trudne w tym przypadku to jego skutki ciebie nie obciążają.

Dlaczego uważasz, że nie będzie trudne skoro z bratem jesteśmy niczym bliżniaki? Po za tym wcześniej kolega twierdził, że nie da się wziąc żadnych dofinansowań itp, więc jak to jest?

PLobywatel napisał:
To chcesz sprawdzać siebie czy brata, bo jak brata to nie masz podstaw, a jak siebie to bez problemu uzyskasz informację w każdym oddziale ZUSu czy KRUSu, a dodatkowo jak masz tam jakieś zadłużenie to zapewne dostałbyś pismo w tej sprawie z wezwaniem do zapłaty więc byś wiedział.

No oczywiście, że siebie. Czyli mam się udać do jakiegokolwiek oddziału KRUS i spytać, czy mam jakieś zadłużenia? I mi wszystko powiedzą? Po za tym nie da się sprawdzić tego w internecie, bo tak byłoby najwygodniej?
A co do pisma akurat nawet jak jakieś przyszło mogło być bez problemu zabrane, więc na to nie zwracałbym w ogóle uwagi.

PLobywatel napisał:
Możesz też zapytać wysyłając list pocztą albo przez EPUAP.

Właśnie rejestrowałem się na tym EPUAP, ale nie bardzo wiem jak za jego pośrednictwem napisać do KRUS'u.

Ostatnia edycja:
Powrót