KRUS - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku joann1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joann1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam do Pasństwa pytanie dotyczace mojej sytuacji
Od paru lat rodzice tzn tato opłaca za mnie KRUS jako za domownika nie mam na siebie jeszcze zapisanej ziemi ( rodzice chcą na mnie przepisać ją później i ze wzgl. na to opłacają składkę) , od maja 2007 rozpocząłem pracę na podst umowy o pracę i pracodawca opłacal za mnie składkę zus a ja nie posiadając dostatecznej wiedzy opłacałem dodatkowo składkę KRUS. W tym momencie zakładam firmę ale na ZUS ( nie mam szans na KRUS) . W rozmowie z Krus dowiedziałem się ze nie mogłem opłacać składki w zus i krus i z krus zostanę wyłączony tylko muszę donieść świadectwo pracy. Problem jest w tym że ja nie chcę być wyłączony z KRUS ze względu na przepisanie ziemi w późniejszym czasie. czy jest na to jakas podstawa prawna. czy po założeniu działalności nawet jeśli wykluczą mnie z krus w okresie od maja 2007 do dnia sdzisiejszego to czy mogę opłacać jakąś dobrowolna składkę krus i jednocześnie opłacać zus. co teraz muszę zrobić, jakie dokumenty i formularze zanieść i gdzie. Proszę o pomoc.

Proszę postąpić tak, jak zażądał KRUS.

tzn. że będę skreślony z KRUS i rodzice nie będą mogli na mnie nic przepisać ?? nie ma czegoś takiego jak dobrowolne płacenie składek KRUS ??

jeszcze jedno pytanko czy w związku z tym iż opłacałem składki w krus i zus bede płacił jakieś kary ??

nie ma żadnych kar. zwrócą pani pieniądze za okres wyłączenia a raczej ojcu zwrócą. nie ma w Polsce podwójnego ubezpieczenia - albo zus albo krus. Pierwszeństwo do pobierania składek zawsze ma zus.

Powrót