KRUS żąda zwrotu kasy

• Autor wątku Autor wątku zazi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zazi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
w 2008 roku pracowałem i pobierałem rentę rodzinną po zmarłym ojcu
w kwietniu przedstawiłem KRUSOWI zaswiadzenie o moich miesiecznych dochodach, ktore jednak nie przekraczaly ustawowego 130 %
renta wynosiła 250 zł miesiecznie, dochod wiec z tego tytułu wyniosł w 2008 roku około 3000 zł
Krus żąda 1450 zł zwrotu, i pomimo mojego wniosku o ewentualne zawieszenie wypłatyv gdyz nadal pracuje) od kwietnia przekazuje rentę.
zwrot i owszem,bo moją winą było niedopilnowanie złożenia zaswiadczenia o zarobkach, ale czy nie powinien byc on pomniejszony chocby o kwotę, jaką zapłaciłem Urzedowi Skarbowemu ( musialem dopłacić ponad 600 zł, a gdy liczyłem PITa nieuwzgledniając dochodu uzyskanego z renty wychodziłem 'na czysto')

czy nie ma zakazu podwójnego opodatkowania?czy KRUS ma prawo żądac tak stosunkowo duzej kwoty?

Sam stwierdziłeś, że nie wywiązałeś się ze swojego obowiązku wobec KRUS. Proszę odwołać się od decyzji o żądaniu zwrotu świadczenia. Na w/w decyzji jest napisane za jaki okres należy zwrócić świadczenie. Jeżeli nie zgadzasz się w/w decyzją, to zgodnie z pouczeniem na decyzji masz prawo złożyć stosowne odwołanie.

Pozdrawiam

Powrót