Krus.....

• Autor wątku Autor wątku gucioxiao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gucioxiao

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Czy KRUS zabiera rentę po tym jak nadal się uczę ale otrzymałem część gospodarstwa po zmarłym ojcu?? jeżeli tak czego muszę się pozbyć żeby renta wróciła??

Witam,
po pierwsze w przypadku prowadzenia działalności rolniczej przez pełnoletniego rencistę KRUS zawiesza tylko część renty tzw. częsć uzupełniającą, ale uwaga w przypadku gruntów otrzymanych w drodze dziedziczenia:
*wspomniana część renty zostanie zawieszona dopiero po 1 roku prowadzenia działalności rolniczej,
*bez zawieszenia - po "udokumentowaniu" nieprowadzenia działalności rolniczej.

Kończę 18 lat, 2 grudnia tego roku, jestem właścicielem gruntów, ale nie prowadzę działalności rolniczej, ale odziedziczyłem ziemię w spadku. Czyli mogę liczyć że jeżeli już to dopiero za rok zostanie zawieszona renta, którą otrzymuję po ojcu?? Moja mama była w urzędzie i powiedzieli mi, że od stycznia nie dostanę renty...

Z powodu prowadzenia gospodarstwa nie jest zawieszana cała renta, lecz część renty.

Skoro więc, uzyskałeś info, że od stycznia nie dostaniesz renty.. to zapewne chodzi o zaświadczenie szkolne-prawdopodobnie wystawione do końca 2009 roku. Pamiętasz, na jaki okres wystawione było to zaświadczenie?

Ostatnia edycja:
Powrót