Kryminologia i praca po niej.

• Autor wątku Autor wątku Samenai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Samenai

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chciałam iść na prawo, lecz boje się, że będę miała problem ze znalezieniem pracy, że nie poradzę sobie na studiach, a przede wszystkim, że znudzi mi się praca adwokata (chciałam zostać właśnie adwokatem). Nauczyciele wskazują u mnie łatwość w interpretacji prawa, wygrałam konkurs ekonomiczno-prawniczy. Najbardziej jednak "pociągają" mnie sprawy kryminalne, kondycja człowieka, szczególnie w psychologicznym kontekście. Chciałam to połączyć i wybrać kryminologię - hybrydę interesujących mnie zagadnień. Nie wiem jednak jak będzie wyglądała praca po tym kierunku? Myślałam też, aby pójść na psychologię (kierunek sądowo-penitencjarny) i potem na kryminologię lub na prawo i potem kryminologię. Chciałabym robić coś, co będzie mnie cały czas rozwijać, zadziwiać. Oczywiście marzy mi się rozwiązywanie zagadek kryminalnych, choć wiem, że seriale typu "Agenci..." są mocno przekolorozywane. Pytanie brzmi: jak wygląda praca po kryminologii?

Kryminologia to studia typowo hobbystyczne, a nie zawodowe. Możesz po niej szlifować bruki w policji albo ochronie, możesz także smażyć frytki. Jeżeli interesują cię aspekty prawno-kryminalne to zdecydowanie polecam prawo, nie są to szczególnie trudne studia, a dają możliwość choćby uzyskania wpisu na listę radców prawnych, czego nie umożliwiają inne studia. Psychologia też jest ok, najlepiej radzą sobie specjaliści od psychotechniki i badań na broń.

Według mnie kryminologia to kierunek, który da Ci wiele możliwości zawodowych. Absolwenci kryminologii z reguły przygotowani są do pracy we wszelkiego rodzaju instytucjach ochronnych i prewencyjnych, takich jak: Policja, ABW, Krajowa Administracja Skarbowa, wymiar sprawiedliwości. Możesz także znaleźć pracę w sektorze prywatnym, świadczącym np. usługi detektywistyczne czy z zakresu ochrony osób i mienia. Ja od października zaczynam studia na WSKZ, bo są to studia w trybie online, wszystko odbywa się na platformie i można się uczyć kiedy się chce i skąd się chce, więc będę mogła już teraz rozejrzeć się za jakąś pracą.

Powrót