Ksero niemieckich dokumentów samochodu

• Autor wątku Autor wątku Gomo55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gomo55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Dwa lata temu kupiłem samochód od osoby, która była prawdopodobnie jego trzecim właścicielem w kraju. Wcześniej ktoś sprowadził samochód z Niemiec. Chciałem dorobić sobie dodatkowy kluczyk, lecz potrzebuję do tego specjalny kod, który mogę otrzymać od dilera z Niemiec (w Polsce też mógłbym go dostać, tylko trzeba za to trochę zapłacić). Aby go otrzymać, musiałbym wysłać tam ksero briefów. W tym celu kontaktowałem się z urzędem komunikacji i wysłałem wniosek o przesłanie mi ksera tych dokumentów, jednak okazało się, że są one w urzędzie w innym województwie. Pani z tego drugiego urzędu powiedziała, że bez problemu może udostępnić dokumenty, tylko urząd, pod który podlegam, musi się z nią w tej sprawie skontaktować. Ponownie zadzwoniłem do urzędu, gdzie składałem wniosek, lecz powiedziano mi, że oni nie będą się kontaktować z innym urzędem, bo im te dokumenty nie są potrzebne, a poza tym ja nie mam prawa się o nie ubiegać, bo prawnie należą do pierwszego właściciela samochodu w Polsce.
Dlaczego oba urzędy mają w tej sprawie inne zdanie i który ma rację? Czy jest jakiś sposób, abym mógł otrzymać kopie tych dokumentów?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Czyli tylko pierwszy właściciel pojazdu w kraju ma do tego prawo? Na forach czytałem parę wpisów, że ludziom udawało się je dostać w urzędzie.

To, że coś się udaje bo się zagada umiejętnie do Pani Krysi nie znaczy, że jest podstawa prawna by te dokumenty uzyskać.

Powrót