Ksiazeczka oszczednosciowa w spadku.

• Autor wątku Autor wątku morathii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morathii

Witam. Mam pewien problem. W 1998 r zmarł mój ojciec. Jestem jego jedyna corka (rodzice byli rozwiedzeni) i ewentualna spadkobierczynia. Kilka lat po jego śmierci moja babcia dala mi Mieszkaniowa Ksiazeczkę Oszczednosciowa PKO, ktorej wlascicielem byl moj ojciec. Zupelnie o tym zapomnialam i przypomnialam sobie dopiero teraz. Co powinnam zrobic, zeby nabyc prawa do oszczednosci z ksiazeczki? Czy mozna ta ksiazeczke przepisac w jakis sposob na mnie? Co w takiej sytuacji dzieje sie z premiami i odsetkami z ksiazeczki?

Bardzo dziekuje za wszystkie rady i odpowiedzi.

Ps. moj ojciec nie pozostawil zadnego testamentu

należałoby złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, a później udać się z nim do pko, bowiem tylko na podstawie takiego stwierdzenia będzie możliwość przepisania książeczki, wszelkie prawa z książeczki przejdą wówczas na Panią

Dziekuje. Jeszcze jedno pytanie - czy do kregu osob powolanych do dziedziczenia z ustawy naleza zyjacy jeszcze rodzice mojego Ojca i jego rodzenstwo? I czy mam ich uwzglednic we wniosku?

Druga sprawa - czy we wniosku mam zaznaczyc, ze chodzi tylko o ksiazeczke oszczednosciowa? Moj ojciec po rozwodzie mieszkal ze swoimi rodzicami w ich domu.

Powrót