Książka o call center

• Autor wątku Autor wątku Agata2791
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agata2791

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
przymierzam się do napisania książki o call center opartej na moich doświadczeniach. Zależy mi na ujawnieniu często nieuczciwych praktyk ze strony tego typu firm i ogólnie jak taka praca wygląda z perspektywy konsultanta. Nie chcę tam owijać w bawełnę po prostu.
Czy zmiana imion, nazw firm i usług jest dobrym pomysłem wystarczającym żeby nie mieć problemów później, gdyby książkę udało się wydać?

Myślę, że zmiana imion, nazwisk, nazw firm i powiązanych usług jest dobrym pomysłem. W innym przypadku narażasz się na ewentualne roszczenia wynikające z naruszenia dóbr osobistych (np. gdy w książce stwierdzisz, że firma X stosuje nieuczciwe praktyki, a to jest niezgodne z prawdą).

Nie jest dobrym pomysłem, jeśli nie masz pewności, że ktoś, kto mógłby poczuć się urażony, nie udowodni w sądzie, że chodzi właśnie o niego/jego firmę. W praktyce zmieniłbym więcej niż nazwy własne, nie podawałbym np. cech, po których można rozpoznać biurowiec. Jeśli np. tworzymy postać literacką kierowniczki, która ma trzech synów, znana jest ze znajomości języka chińskiego i tatuaży kotka na ramieniu, a pierwowzór ma trzy córki, zna japoński i tatuaż pieska to również jest to zły pomysł.

Powrót