Książka upominkowa - książka składająca się z cytatów i zdjęć

• Autor wątku Autor wątku hanka2288
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hanka2288

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam :) Przeszukałam już wszystkie możliwe źródła i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Może tym razem się uda .. :)
Mam zarejestrowaną działalność wydawniczą i chciałabym wydać książkę składającą się z cytatów i zdjęć, czyli tzw. książkę upominkową. Zdjęcia oczywiście kupię legalnie, ale co z cytatami? Wiem, że cytować można osoby, które nie żyją od 70 lat, ale co z współczesnymi lub tymi, które nie spełniają tego warunku? W wielu wydawnictwach polskich i zagranicznych książki, które składają się z samych cytatów są na porządku dziennym. Też chciałabym móc skorzystać z takich cytatów, ale nie chcę naruszać prawa. Oczywiście podałabym autora cytatu pod tekstem. Ale pytanie czy książka, której temat wymyślę, kupię do niej zdjęcia i dobiorę odpowiednie cytaty jest, w świetle rozumienia prawa, przejawem działalności twórczej o indywidualnym charakterze? Bo tylo w takiej mogę cytatów używać. No i fakt, że książka będzie się składała tylko i wyłącznie z cytatów różnych osób i zdjęć. Czy wydając taka ksiązkę nie naruszę praw autorskich? Bardzo prosze o fachową opinię :)

Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

Ja myślę, że takie są prawa gatunku twórczości i wykorzystanie jest dozwolone.

Dziękuję za odpowiedź :)
Oczywiście nie będę korzystać z cytatów polskich twórców. Ale jaką przyjąć linię obrony przed ewentualnym zarzutem łamania praw autorskich?
Pozdrawiam :)

Mogą być polscy, czemu nie. Linia obrony jest taka: art. 29. ustawy o prawie autorskim zezwala na bezpłatne (art. 34. zdanie trzecie) przytaczanie urywków utworów lub drobnych utworów (tj. cytatów) w zakresie uzasadnionym prawami gatunku twórczości (księga cytatów - utwór stanowiący samoistną całość, który z zasady składać się musi z cytatów).

Bardzo Ci dziękuję :) Wprawdzie książka nie będzie nosiła tytułu "księga cytatów", ale mam nadzieję, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do specyfiki gatunku. Pozdrawiam :)

Powrót