?Ksiegowy? domaga sie zapłaty

• Autor wątku Autor wątku d4r3q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

d4r3q

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam problem odnośnie księgowego który po 2 i pół latach domaga się zapłaty 700 Euro za prowadzenie/rozliczanie/sam nie wiem w sumie co. Zaczęło się to na początku 2013r, pojechałem do berlina z dziewczyna w poszukiwaniu pieniędzy. Na miejscu dowiedziałem się że jeżeli chce pracować będę potrzebować gewerbe. Pojechaliśmy wiec do biura żeby jak najszybciej je wyrobić, na miejscu dowiedzieliśmy się że będziemy musieć zapłacić 100e i że będzie nas rozliczał za 25e/msc (na 1 osobę). Przystaliśmy na warunki, podpisaliśmy umowę z polakiem w języku niemieckim i wszystko fajnie elegancko. Niestety wyszło tak że po 2msc musieliśmy stamtąd uciekać i przepracowaliśmy może po kilka dni.

Teraz po ponad dwóch latach otrzymuje taki list:

Wrocław, 2015-07-29
xxxxxx

WEZWANIE DO ZAPŁATY

Działając na podstawie pełnomocnictwa z dnia 18-06-2015 udzielonego przez naszego Klienta XXX, w związku z nieuregulowaniem do dnia dzisiejszego zadłużenia w kwocie 700,00 €, wynikającego z tytułu umowy zawartej w dniu 27-02-2013

wzywamy Panią do natychmiastowej zapłaty
powyższego zadłużenia w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania.

Spłaty zadłużenia prosimy dokonać na rachunek walutowy: Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski SA
XX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX

XXX

W razie braku zapłaty we wskazanym wyżej terminie nasz Klient ma prawo skierować sprawę na drogę postępowania sądowego, co może narazić Panią na ewentualne dodatkowe koszty procesu oraz koszty egzekucyjne.
Informujemy, że w przypadku uzyskania tytułu wykonawczego nadanego przez Sąd, wierzyciel będzie miał prawo do wystąpienia z wnioskiem o wszczęcie egzekucji z Pani majątku.

W związku z powyższym proponujemy Pani polubowne załatwienie sporu.
W przypadku, gdy w/w należność została już opłacona przed dniem otrzymania niniejszego pisma, uprzejmie proszę o przesłanie na adres Kancelarii dowodu jej uiszczenia listownie, bądź faksem pod nr: xxx.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości, proszę o kontakt telefoniczny z pracownikiem Kancelarii prowadzącym sprawę: XXX/XXX/XXX od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00 – 16.00 pod numerem telefonu: XXX

Teraz pytanie czy jest jakikolwiek sens rozprawiania się w sądzie, czy raczej sprawa z góry przegrana bo umowa podpisana?

Pytanie za jaki okres sa te kwoty. Jesli za 2,5 roku to czy biuro rachunkowe wykonywalo jakiekolwiek swiadczenia? Jesli nie to nie podstawy do zaplaty sa watpliwe.

Dziękuje za odpowiedz, byliśmy w berlinie w sumie od 1stycznia do marca, wiec gdyby kazał sobie zapłacić za te dwa miesiące to na pewno bym zapłacił bo przepracowaliśmy tam tak jak napisałem wyżej po kilka dni. Ale dziewczyna dostała ten list a mi pewnie przyjdzie to samo... Czyli łącznie 1400EU... Ja go nie potrzebowałem, chciałem tylko legalnie tam pracować

Powrót