Kto będzie płacił alimenty?

• Autor wątku Autor wątku mudia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mudia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Sytuacja jest następująca. Moi rodzice rozwodzą się i Matka zapowiedziała ubieganie się o alimenty od Ojca. Ojciec jest aktualnie na rencie (550zł/mies). Mieszka w wynajmowanym mieszkaniu i nie posada właściwie żadnych środków finansowych.
Zakładam, że sąd zasądzi alimenty na rzecz Matki i Ojciec nie będzie mógł ich płacić. Co w takim przypadku będzie działo się dalej?
Czy możliwe jest, że w takim przypadku komornik będzie chciał uzyskać środki od mojego Ojca? Czy jeśli tego nie będzie mógł zrobić (z powodu braku środków u Ojca), to będzie mógł domagać się pieniędzy ode mnie, jako od syna?
Jestem pełnoletni i niedawno wziąłem kredyt na zakup mieszkania, więc dodatkowe obciążenia finansowe będą dla mnie bolesne.

1. tak.
2. nie

uzyskanie alimentów przez zone od bylego meza nie jest wcale takie łatwe.

1) Dziękuję za odpowiedź. Mocno mnie uspokoiła, bo jeśli dobrze zrozumiałem, to do czasu śmierci Ojca nie muszę bać się komornika z powodu jego długów (wynikających z niepłacenia potencjalnych alimentów) i problemy mogą się pojawić dopiero przy dziedziczeniu po Ojcu?

2) Zastanawia mnie jeszcze czy przy ustalaniu alimentów jest ustalana konkretna osoba zobowiązana do ich płacenia? Jeśli dobrze rozumiem, to alimenty oznaczają, że pewna osoba nie ma zapewnionych środków do życia i inne osoby są zobowiązane ją wspierać finansowo. Najczęściej są to alimenty płacone przez rodzica na dziecko, czasem przez byłego małżonka na drugiego byłego małżonka. Zdarzają się jednak także sytuacje, gdy sąd zasądza alimenty na rzecz rodzica płacone przez dziecko.
Czy jest możliwa (w opisanym powyżej przypadku) sytuacja, że sąd uzna, że skoro Ojciec nie może wywiązać się z obowiązku alimentacyjnego, to takim obowiązkiem zostaję AUTOMATYCZNIE obciążony ja(jestem synem obu stron konfliktu)? A może wymaga to przedłożenia do sądu dodatkowego wniosku (przez Matkę o obciążenie mnie alimentami)?

3) Co się stanie w przypadku, gdyby Ojciec, alimentów nie płacił a komornik nie mógł by z Ojca tych alimentów ściągnąć? Ktoś inny będzie obciążony takim obowiązkiem? Wiem, ze istnieje fundusz alimentacyjny, ale czy w takim przypadku ob będzie pokrywał opisane alimenty?

2. nie ma takiej mozliwości. matka musiałby wystapic o alimenty od ciebie.
3. FA nie jest od placenia alimentów miedzy malzonkami, jest tylko dla dzieci. jak ojciec placic nie bedzie bedzie mu rósł dług u komornika.

Powrót