Kto dziedziczy

• Autor wątku Autor wątku Pajeczynka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pajeczynka89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, proszę mi powiedzieć gdzie mogę znaleźć informacje o separacji? Chodzi mi o separację wuja który zmarł. Została tylko jego zona którą nie chce powiedzieć czy separacja była formalną więc muszę sprawdzić to sama by wiedzieć jak wygląda sprawa spadkową. Wuja syn zmarł, brat wuja a mój ojciec zmarł, nie żyją również rodzice. Jeśli separacja była formalną po wuju dziedzicze ja-corka brata?

Pajeczynka89 napisał:
Wuja syn zmarł, brat wuja a mój ojciec zmarł, nie żyją również rodzice.
Jeżeli wuj zmarł jako ostatni z nich wszystkich to wtedy Ty dziedziczysz po nim bezpośrednio.
Jeżeli wuj w chwili swojej śmierci był z żoną w formalnej separacji orzeczonej sądownie to dziedziczysz po nim cały spadek a jeżeli był tylko w faktycznej separacji to dziedziczysz wspólnie z jego żoną (po 1/2 części spadku każda z was).

Separacja formalna skutkowała także rozdzielnością majątkową. Jeżeli wujek (albo jego żona) prowadził jednoosobową działalność gospodarczą to sprawdź treść wykreślonego/archiwalnego wpisu w internetowym rejestrze CEIDG - czy była tam ujawniona informacja o istniejącej lub nieistniejącej małżeńskiej wspólności majątkowej. Jeżeli będzie taka informacja to nie można jednak na niej całkowicie polegać ponieważ jej prawdziwość nie jest weryfikowana przez urzędnika zatwierdzającego wpis.

Najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do Urzędu Stanu Cywilnego w miejscowości w której sporządzono akt małżeństwa. W odpisie skróconym aktu małżeństwa będzie adnotacja o separacji wraz z oznaczeniem sygnatury akt sprawy sądowej w której orzeczono o separacji. Posiadasz interes prawny w uzyskaniu odpisu aktu małżeństwa ponieważ dane w nim zawarte mogą dowieść że dziedziczysz po wuju większy udział w spadku.

Znając sygnaturę akt sprawy o separację można dotrzeć do sądu który wyda Tobie odpis wyroku (po wykazaniu interesu prawnego). Alternatywnie, znając dane sądu i sygnaturę akt sprawy to mogłabyś we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku wskazać sądowi aby sam zwrócił się do właściwego sądu o prawomocny odpis tego wyroku.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Ciocia prowadziła działalność gospodarczą więc jest to trop który muszę sprawdzić. Co do aktu małżeństwa to chciałam go pobrać jednak w USC nie chcą mi go wydać. Dopiero po założeniu sprawy spadkowej z dokumentem z sądu mogę starać się o akt małżeństwa wuja aby sprawdzić prawdziwość informacji o separacji. I teraz tak myślę...jak założyć sprawę spadkową nie mając pewności o ich separacji...czy sąd sam do tego dotrze?

Powrót