Kto jest prawnym i jedynym właścicielem auta

• Autor wątku Autor wątku Joraken
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joraken

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam zakupiłem auto w niemczech, kupione za gotówkę i umowa kupna sprzedaży spisana została wyłącznie między mną a sprzedającym. Auto zostało zarejestrowane w de na moją dziewczynę i ubezpieczone. Teraz moje pytanie czy auto prawnie należy tylko i wyłącznie do mnie czy też do niej?

voyteg napisał:
Z opisu wynika, ze jest pan jedynym właścicielem auta

No ale...

Joraken napisał:
umowa kupna sprzedaży spisana została wyłącznie między mną a sprzedającym.

Joraken napisał:
Auto zostało zarejestrowane w de na moją dziewczynę i ubezpieczone.

A to nie jest tak, że pojazd rejestruje się na podstawie umowy kupna-sprzedaży, czyli na dane w niej zawarte. Czy dziewczyna Jorakena nie powinna być w umowę wpisana jako współwłaściciel/użytkownik, ewentualnie do rejestracji nie powinni sporządzić jakiegoś rozszerzenia umowy o jej dane?

Pytam z ciekawości, bo wydaje mi się, że przy takim układzie wynikną problemy jak nie teraz, to przy chęci zbycia pojazdu.

Właśnie ze przy rejestracji o nic nie pytali. umowę kupna sprzedaży okazałem na miejscu i zarejestrowali bez problemu na moją dziewczynę. Proszę o dalsze odpowiedzi bo nadal nie jestem pewien co do tego kto jest właścicielem w mojej sytuacji.

ubezpieczenie nie gra zadnej roli.
Wlasicielem auta jest tylko i wylacznie ten, kto jest wpisany do Briefu

I wbrew różnym spekulacjom, przywłaszczenie, kradzież Briefu nie zmienia tego faktu. Bo takie bajki często krążą.

Pogodniak napisał:
ubezpieczenie nie gra zadnej roli.

Ubezpieczenie tak, a rejestracja?
Czyli dowód rejestracyjny może być na inną osobę niż właściciel pojazdu?

Ostatnia edycja:
Tak, moze byc.
W takim przypadku jest to ekstra zaznaczone, ze ten, na którego jest zarejestrowane auto, nie jest jego wlascicielem.

Lewanna napisał:
... Czyli dowód rejestracyjny może być na inną osobę niż właściciel pojazdu?
W polskim DR jest miejsce na właściciela i osobno na posiadacza.

ildiko i LeszsekS, dzięki za wyjaśnienie :)

Powrót