Kto jest właścicielem numeru telefonu?

• Autor wątku Autor wątku Wolwer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wolwer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chodzi mi o pojęcie własności, a nie obecnego użytkownika... ale może zacznę od początku.

Dyskusja czysto teoretyczna. Kto jest właścicielem (w prawnym punkcie widzenia) numeru telefonu?
- Czy jest nim obecny użytkownik, który ma go przypisanego do karty SIM? Może go sprzedać (albo poprawnie przekazać prawo do używania)? Jesli tak to niepłacenie rachunków czy niedoładowywanie telefonu pre-paid nie powinno odbierać tej "własności".
- A może właścicielem jest sieć komórkowa? To ona przecież ma pewną pulę numerów, które następnie udostępnia użytkownikom? A jeśli tak, to jak ma się do tego wola użytkownika co do przejścia (przeniesienia numeru) do innej sieci? Użytkownik nakazuje właścicielowi (sieci) przekazanie jej własności konkurencji?
- A może to urząd (bodajże telekomunikacji), który przydziela pule numerów poszczególnym sieciom?

Pytanie bardzo teoretyczne. Nie jestem prawnikiem, nie kończyłem studiów prawniczych, nie praktykuję prawa. Temat jest dla mnie bardzo ciekawy. I dodam, że zanim tutaj napisałem to od 2h wertowałem Google.

Może ktoś ustosunkuje się teoretycznie do tematu? Wybrałem taka kategorię postu bo najlepiej pasowała, jeśli błędna to przepraszam...

Użytkownik jest jedynie abonentem numeru, jak zakończy umowę numer wróci do puli.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Użytkownik jest abonentem numeru.

Czyli osobą, która na podstawie umów może używać danego numeru. To logiczne. I to też by sugerowało, że prawnym właścicielem numeru jest sieć komórkowa najogólniej mówiąc. I jest to również logiczne.

Ale jak to się ma do żądań użytkowników, aby numer przenieść do innej sieci? To tak jakby najemca mojego mieszkania (wynajmuję mieszkanie ludziom) żądał aby przez pewien okres moją własnością zarządzał (i czerpał korzyści) ktoś inny.

Przepraszam za głupie pytania, zapewne lepiej Wam tłumaczyć takie zagadnienia osobie z przynajmniej podstawową wiedzą prawną a nie takim ignorantom ;)

Mam też inne pytanie, które nasunęło mi się dziś - czy sam numer telefonu jest daną osobową. Nie mówię o zestawie informacji typu Jan Kowalski numer XXX-XXX-XXX. Tylko sam goły numer...
Dla przykładu, jeśli stworzę bazę numerów wszystkich, gdzie najniższy to 120-000-000 (najniższy możliwy numer telefonu w Polsce) do 959-999-999 (najwyższy możliwy numer telefonu w Polsce) to okaże się, że zarządzam bazą danych osobowych wszystkich polskich posiadaczy telefonów? Również pytanie teoretyczne.

Wolwer napisał:
... I to też by sugerowało, że prawnym właścicielem numeru jest sieć komórkowa najogólniej mówiąc. ...
Nie, jedynie zarządza.
Wolwer napisał:
... Ale jak to się ma do żądań użytkowników, aby numer przenieść do innej sieci? ...
Normalnie, zarządzać będzie inna sieć. Tak już jest 15 lat.

Czyli skoro nie użytkownik numeru (bo jest abonentem)
Skoro nie sieć (bo ona tylko zarządza)
To wracamy do podstaw pytania - kto jest więc właścicielem numeru?

Nie ma jako takiego, są tylko zarządzający pulami numerów. Tak jak nie ma właścicieli domen internetowych, są tylko rejestratorzy i abonenci.

Wolwer napisał:
To wracamy do podstaw pytania - kto jest więc właścicielem numeru?

Zapewne ministerstwo cyfryzacji, gdyż to ono zajmuje się przydzielaniem puli numerów dla operatorów tekekomów.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

LeszsekS napisał:
Nie ma jako takiego, są tylko zarządzający pulami numerów. Tak jak nie ma właścicieli domen internetowych, są tylko rejestratorzy i abonenci.

I to również brzmi logicznie :)
Dzięki za odpowiedzi, temat w sumie do zamknięcia, chyba, że ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć...
Dzięki za rozjaśnienie w temacie!

Powrót