Kto ma mnie ubezpieczyć ?

• Autor wątku Autor wątku Iemix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iemix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień Dobry.

Do niedawna było dobrze, bo pracowałem na umowie zlecenie a ubezpieczenie od członka rodziny miałem.
Teraz członek rodziny umarł a ubezpieczanie wygasło.

I mam taką sytuację jako student do 26 roku życia pracodawca na umowie zlecenia nie chce mnie ubezpieczyć, bo mówi, że ma to zrobić szkoła. Szkoła mówi, że pracodawca.

Kto ma mnie ubezpieczyć ?

Iemix napisał:
jako student do 26 roku życia pracodawca na umowie zlecenia nie chce mnie ubezpieczyć
Po pierwsze, skoro jesteś na zleceniu - to nie masz pracodawcy, tylko zleceniodawcę.
Po drugie, skoro to zlecenie to słusznie zleceniodawca nie zgłasza Ciebie do ubezpieczeń (wynika to z przepisów; żadne składki nie są za Ciebie płacone - w tym zdrowotna).

Iemix napisał:
ma to zrobić szkoła.
Jeśli nie możesz być zgłoszony przez innego członka rodziny posiadającego tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego (rodzic, dziadkowie) to szkoła ma obowiązek zgłosić do ubezpieczenia.

art. 66. ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (tekst jedn. Dz.U. 2019 r. poz. 1373)
1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
(…)
20) studenci i doktoranci niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu (…)
(…)
2. Status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28b, 30 i 33.

Wyjaśnij sprawę na uczelni.
Może całe zamieszanie (odmowa uczelni) wynika z faktu, że mylisz pojęcia (pracodawca-zleceniodawca) więc uczelnia mogła uznać, że pozostajesz w stosunku pracy, a nie zlecenia.

A jeśli po wyjaśnieniu uczelnia będzie się upierała przy swoim, to poskarż się w NFZ. Za niezgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego można wyhaczyć karę grzywny (art. 193 ww. ustawy).

Dzień Dobry.

Tak zrobię, dziękuje bardzo za informacje i pomoc;)

Pozdrawiam.

Powrót